Projekt vrijedan 22 milijuna eura dolazi i u Busovaču

0
5

Busovača – Regionalni vodovod Plava voda, koji bi trebao obuhvatiti pet općina u središnjoj Bosni, omogućit će općini Busovača kvalitetno snabdijevanje vodom u najmanje narednih stotinu godina, izjavio je Feni načelnik ove općine Asim Mekić.

Osim Busovače, ovaj vodovod bi trebao vodom snabdijevati i Zenicu, te općine Travnik, Vitez i Novi Travnik.

“Općina Busovača ima problem s vodom jer nam treba mnogo da je dovedemo u pitko stanje. Trenutno pijemo potok i imam malu tvornicu za pročišćavanje te vode”, kazao je Mekić, naglašavajući da općina Busovača iz trenutnog izvora dobiva 5,7 litara vode u sekundi, dok će vodovod Plava voda osiguravati 40 litara u sekundi.

“Imat ćemo kvalitetnu vodu koju nećemo morati pročišćavati i tretirati kemijski, biološki ili mehanički, a rubna sela koja su u oskudici također će dobiti vodu”, naglasio je on.

Ovaj projekt vrijedan je ukupno 22 milijuna eura, a bit će financiran kreditima Europske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Vijeća Europe.

“Svi stanovnici Busovače koji trenutno plaćaju vodu našem komunalnom poduzeću, u budućnosti će plaćati vodovodu Plava voda i iz tih sredstava vraćat ćemo naš dio kredita. Ako dođemo u poziciju da to ne bude dovoljno za vraćanje kredita, uključit će se i Općina ali sam uvjeren da neće biti problema”, naglasio je Mekić.

U javnom poduzeću Regionalni vodovod Plava Voda d.o.o Travnik nadaju se kako će izgradnja vodovoda početi na proljeće iduće godine, nakon što bude zatvorena kompletna financijska konstrukcija te prikupljena potrebna dokumentacija i okončan natječaj za izvođača radova.

(grad-busovaca.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime