Projekat od tri miliona eura: Pogledajte kako će izgledati džamija u Osijeku

0
5

dzamija-osijekHrvatska    ̶   Islamski centar u Osijeku gradit će se prema idejnom rješenju arhitektonskog ureda PROARH Mateković iz Zagreba. Odlučio je tako ocjenjivački sud koji je pred sobom imao dosta težak izbor zbog kvantitete, ali kvalitete pristiglih radova – njih čak 33.

O tome kakav je interes bio dovoljno govori činjenica da su radovi pristigli i od nekih uglednih arhitektonskih ureda iz BiH te Slovenije, poput ureda Ravnikar Potokar, čiji je rad osvojio treću nagradu, ali i zagrebačke Radionice Arhitekture, čijem je radu dodijeljena druga nagrada.

– Izabrali smo, i to jednoglasno, savremeno oblikovanje, recentno arhitektonsko djelo koje promatra društveni aspekt centra sa sakralnom tematikom.

Između više sjajnih radova na kraju je presudila razina cijelog kompleksa, pri čemu smo vodili računa i o kvaliteti, arhitektonskom oblikovanju, konceptu građevinskog dijela, ali i racionalnosti, naravno s profesionalnom notom. Izvornost i recentnost rada su iznimne s obzirom na moderno doba – rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda, osječki dogradonačelnik Denis Ambruš, inače arhitekt po struci.

Slično nam je kazao i predstavnik Medžlisa Islamske zajednice u Osijeku, likovni umjetnik Enver Rečica, koji je bio član ocjenjivačkog suda.

– Presudila je funkcionalnost djela u odnosu na okolinu i natječajem zadane parametre. Prvonagrađeni rad ispunio je naša očekivanja, s time što ćemo tražiti minimalna pročišćenja u određenim gabaritima. Tražili smo modernistički pristup sakralnom objektu, dali smo autorima potpunu slobodu izražavanja i dobili smo ono što smo htjeli – istaknuo je Enver Rečica.

Podsjetimo, Grad Osijek je još prije desetak godina Islamskoj zajednici dao zemljište za izgradnju centra, no tek su se sada stvorili uvjeti za ulazak u taj projekt. Rečica je iskazao zahvalu čelnicima Grada i Županije, a sada slijedi onaj najteži dio posla – prikupljanje novca za izgradnju jer će taj dio projekta ići na teret Islamske zajednice. Naime, projektna dokumentacija i sve dozvole mogle bi se izraditi i prikupiti već za pola godine.

– Procjena je da će nas to koštati oko tri miliona eura, no vjerujem da će naš Mešihat odraditi taj dio posla i osigurati potrebni novac. Naglasio bih još i da to neće biti samo džamija, što je najčešća percepcija u javnosti kada je riječ o ovakvim objektima, već kulturni centar u pravom smislu te riječi koji će, naravno, obuhvatiti i duhovni dio. Bit će to centar tolerancije i ekumenizma – poručio je Rečica.

Islamski centar u Osijeku s pripadajućom džamijom, čija bi gradnja mogla početi već sljedeće godine ako se prikupe sredstva, bit će četvrti te vrste u Hrvatskoj.

dzamija-osijek1

Prva džamija u Hrvatskoj izgrađena je u, nedavno poplavljenoj, Gunji 1969. godine, a 1995. počela je i izgradnja Islamskog centra neposredno uz džamiju.

U Zagrebu je izgradnja sadašnje džamije i Islamskog centra završena 1987. godine. Prethodno su 1944. godine vlasti tadašnje Nezavisne Države Hrvatske Dom likovnih umjetnika dale preurediti u džamiju uz koju su podignuta i tri minareta. Odlukom gradskih vlasti džamija je iz Doma iseljena 1948. godine, a minareti su srušeni.

Najmoderniji Islamski centar u Hrvatskoj trenutno je onaj u Rijeci, koji je svečano otvoren u maju prošle godine.

(Jutarnji.hr)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime