Projekat “Književnost za svu djecu” u Sarajevu

0
3

Mustaj pasin trgSarajevo – Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine realizira će od 5. do 10. oktobra niz događaja u okviru projekta “Književnost za svu djecu”.

Aktivnosti u okviru ovog projekta realiziraju se tokom “Dječije nedjelje”, uz finansijsku pomoć Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, saopćeno je iz CHwB.

Nekoliko desetina učenika redovnih i škola za specijalni odgoj i obrazovanje sa područja Kantona Sarajevo sudjelovat će u pripremi i izvođenju predstave, izložbi i radionicama inspirisanim književnim djelima Ahmeta Hromadžića i Branka Ćopića.

Predstava koju su pripremili učenici na radionicama bit će izvedena tokom “Porodičnog dana” 10. oktobra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, dok će 7. oktobra u istom prostoru biti organiziran okrugli sto za edukatore i bibliotekare o različitim metodologijama inkluzije djece u školama.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović ističe da je pravo na pristup kulturi ljudsko pravo, te da u bh. društvu o tome gotovo da i nema svijesti.

– Dovoljno je reći da ima djece koja odrastu živeći na deset minuta vožnje od Sarajeva, a da nikada ne uđu ni u jedan od muzeja glavnog grada. Lako nam je, zato, zamisliti, u kojoj mjeri je pristup kulturi onemogućen djeci koja imaju neku vrstu invaliditeta. Djeca su naša publika budućnosti. Sada imamo priliku odgajati muzejsku publiku, a oni imaju priliku učestvovati u oblikovanju muzeja po njihovoj mjeri – istaknula je ona.

Djela Ahmeta Hromadžića i Branka Ćopića, kao i izložba posvećena njihovom stvaralaštvu prilagođena su djeci sa različitim vrstama invaliditeta, i predstavljena u audio i video formi, te na Brajevom pismu.

– Željeli smo da naše aktivnosti u ovom sedmici budu pristupačne svim našim učesnicima, jer svi oni imaju jednaka prava da uživaju u fantastičnom stvaralačkom radu naših književnika. Zadovoljni smo odazivom i interesom škola, ali i posvećenosti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH ovom projektu i radu sa djecom – istakla je projekt koordinatorica CHwB-a Aida Salketić.

(Bir.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime