Projekat Elektroprivrede BiH vrijedan oko 72 mil. KM čeka okolinsku dozvolu Izvor: Akta.ba, 31.12.2015 11:24:41

0
2

Sarajevo – Studiju o uticaja na okoliš za -pogon planirane izgradnje HE Janjići instalisanog kapaciteta 16,00 MW nalazi se na javnom uvidu kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma, saznaje poslovni portal Akta.ba.

U maju prošle godine predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Elektroprivreda BiH su potpisali Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje hidroelektrane „Janjići“ na rijeci Bosni. Ugovor o koncesiji zaključen je na period od 30 godina s mogućnošću produženja.

Potpisivanju ugovora prethodile su i pripremne aktivnosti, odnosno Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je odobrio kreditno zaduženje kod Njemačke razvojne banke (KfW).

Ukupna vrijednost projekta kako smo ranije pisali je 72,2 miliona KM.

Svrha izgradnje HE Janjići kako je istaknuto u Studiji o uticaja na okoliš je da se iskoristi potencijal rijeke Bosne za pouzdano snabdijevanje električnom energijom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Hidroelektrana će biti protočnog tipa sa godišnjom proizvodnjom električne energije od 76 GWh.

Obrađivač zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole – Studije o uticaju na okoliš je kozorcij, HEIS, OIKON i Geonatura, Sarajevo.

Javna rasprava će se održati 15.01. 2016. godine u Sarajevu.

E. Ko.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime