Projekat “Alterenergy”: Održiva energija u malim zajednicama Jadrana

0
58

alterenergy (1)Bosanski Petrovac – Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je s načelnikom Općine Bosanski Petrovac Zlatkom Hujićem i zamjenikom načelnika Općine Čajniče Bojanom Tanaskovićem danas u Sarajevu potpisao Sporazum o saradnji na strateškom IPA CBC projektu „Alterenergy” – održiva energija u malim zajednicama Jadrana. 

To je strateški projekt koji se realizira u okviru IPA Jadranskog Programa prekogranične saradnje (IPA CBC) 2007.-2013. godina. S realizacijom projekta se krenulo u septembru 2011. godine, a predviđeno trajanje projekta je do kraja decembra 2015.

Ministar Šarović je nakon potpisivanja sporazuma kazao novinarima da je ovo projekt koji se odavno priprema, a da je njegova ukupna vrijednost više od 12 miliona eura za osam zemalja ovog prostora, balkanskog i mediteranskog.

Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je za implementaciju projekta u BiH dodijeljeno ukupno 659.000 eura, od čega je 15 posto kofinansiranje, osigurano kroz rad uposlenih.

“U okviru ovog Alterenergy projekta su i dva pilot projekta, možemo ih tako nazvati, za dvije lokalne zajednice, jedna u Federaciji, jedna u RS-u, sa po 100 hiljada eura. To je vrlo značajno za ove dvije, s budžetom relativno siromašne općine”,kazao je ministar Šarović.

Po njegovim riječima, kroz ovaj pilot projekt u obje općine će se raditi na zamjeni javne rasvjete i, u smislu energetske efikasnosti, na adaptaciji ili rekonstrukciji zgrade općine u Bosanskom Petrovcu i škole u Čajniču.

“Suština ovog projekta je energetska efikasnost kao nešto što se nameće i kroz direktive EU i kroz energetsku zajednicu”,kazao je ministar Šarović.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić i zamjenik načelnika Općine Čajniče Bojan Tanasković izrazili su zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sporazuma.

U izabranim općinama će biti i implementirani demonstracioni projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije i/ili energetske efikasnosti, koji će zajednici za vrijeme trajanja, ali i nakon završetka projekta, donositi koristi u vidu uštede energije ili proizvodnje energije.

Na osnovu Sporazuma Ministarstvo će nabaviti i instalirati potrebnu opremu i materijal za implementaciju demonstracionih projekata u izabranim općinama.

Sporazumom je definirano da će Ministarstvo kroz radionice, seminare kao i zajednički rad na projektnim aktivnostima jačati kapacitete uposlenih u općinama u oblastima održive energije i upravljanja energijom, napraviti energetsku procjenu općina, izraditi akcione planove za održivu energiju, izraditi studije izvodljivosti za najbolje projekte i implementirati po jedan demonstracioni projekat u svakoj općini.

Ministarstvo će izvršiti monitoring implementacije demonstracionih aktivnosti kao i procjenu ekonomske opravdanosti urađenog.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime