Proizvodi koji će “izumreti” za 5 godina: Ključevi za automobile, digitalni foto-aparati…

0
2

607_20140103135252_dvdVrijeme, čini se, prolazi brže u IT univerzumu. Tako nimalo ne čudi što se ovi uređaji i proizvodi najverovatnije neće upotrebljavati kroz pet godina.

Da li vam nedostaju ovi zvuci? Zvuk premotavanja kasete, dobrodošlica koju vam želi Windows 95… I njih je vreme pregazilo, baš kao što će pregaziti i uređaje na koje vas ovom prilikom podsećamo. Listu proizvoda koji će izumreti kroz pet godina sastavio je američki magazin Time. Zbog toga vremensku odrednicu treba uzeti sa rezervom, jer će se, sasvim je sigurno, neki od pomenutih proizvoda u Srbiji zadržati duže od pet godina.
Blu-ray/DVD plejeri
Internet servisi za distribuciju i emitovanje programa kao što je Netflix u svetu sve više dobijaju na značaju. Primera radi, poslednja dodela televizijskih Emi nagrada bila je prva koja je uključila i serije direktno snimane za Netflix.
I dok DVD plejeri već godinama padaju u zaborav, tržište Blu-ray diskova i plejera je polako raslo. Međutim, analitičari predviđaju da je 2013. godina bila poslednja godina u kojoj je zabeležen rast, i da će i za ove proizvode
Verovatno ih čeka slična sudbina koju su doživele i video-kasete zajedno sa video rikorderima.
GPS uređaji u automobilima
Za manje od šest godina u svetu je prodato 1,3 milijardi “pametnih” telefona, i to je brojka koja obuhvata samo Andriod i iOS telefone. Kada se uzme u obzir da svaki od tih telefona u sebi sadrži sve kvalitetnije mape i navigaciju, nije ni čudo što se pojedinačni GPS uređaji sve slabije prodaju. Naročito kada se u obzir uzme to da se cena tih uređaja kreće od sedamdeset do nekoliko stotina evra. Time piše da će funckionalnost smartfona biti još veća, samo kada proizvođači budu poradili na kvalitetu baterija i njihovom dužem trajanju.
Dial-up internet
Ne, dial-up internet nije živ samo u Srbiji, već ga koristi i 3 posto Amerikanaca. Slikovito rečeno, to je kao da cela američka savezna država Nju Džersi koristi isključivo dial-up, ili da bude još jasnije – Srbija + još 1,5 miliona ljudi. Međutim, ni dial-up neće trajati doveka. Širokopojasni internet postaje sve dostupniji, a u SAD trenutno je aktuelan i program koji će takav brži internet dovesti do čak sedam miliona Amerikanaca. Uz to treba dodati i kablovski internet koji je takođe sve prisutniji u našim domovima.
Digitalni foto-aparati
Još jedna “smrt” za koju su krivi smartfoni je smrt digitalnih fotografskih aparata. Kada je 2010. godine Apple predstavio svoj iPhone 4, cela priča o aparatima, kamerama i fotografijama zauvek je promenjena. Kamera tog uređaja i kvalitet snimaka koje je pravila toliko su promenili stvar da je od tada većina pametnih telefona nastojala da obezbedi što kvalitetniju kameru. Tako se kvalitet snimaka napravljenih telefonima polako izjednačava sa snimcima digitalnih foto-aparata, a u pojedinim slučajevima ih i nadmašuje. Zbog toga su i kompanije kao što su Nikon, Canon i Sony napravile plan prema kom će u narednim godinama nastaviti da proizvode foto-aparate namenjene zahtevnijim korisnicima i profesionalcima, dok će se svakodnevna upotreba u celosti zasnivati na smartfonima.
Ključevi za automobile
Iako deluje neverovatno, ključevi za automobile, koji su decenijama predstavljali svojevrstan statusni simbol, takođe će uskoro nestati. Ili će samo poprimiti novo obličje. I ovi ključevi će postati “pametni” zbog toga što se tehnologija otključavanja automobila razvija u najrazličitijim, znatno kreativnijim pravcima. Moguće je da će i njih zameniti smartfoni, s obzirom na to da je sve više aplikacija za telefone koje zamenjuju ključeve. Dobar primer je aplikacija OnStar RemoteLink koju je ponudio Chevrolet, i uz pomoć korisnik može otključati svoj automobil.
(24sata.info)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime