Proizvodi iz Žepča u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji…

0
29

SetWidth678-elchŽepče – “Elchy-Tex” iz Žepča u svojim pogonima već nekoliko godina proizvodi zaštitnu radnu odjeću i konfekciju, zaštitna sjedala za potrebe autoindustrije za najzahtijevnije svjetske kupce.

Midhat Karamehmedović, direktor kompanije “Elchy-Tex” u razgovoru za eKapija.ba otkriva kako su u početku radili u iznajmljenim prostorijama, koje su u međuvremenu otkupili.

“Posjedujemo cca. 4.000 m2 proizvodnog prostora, koji je trenutno u punoj proizvodnoj funkciji”, kaže Karamehmedović , ističući kako je proizvodni proces startovao sa svega tri šivaća, da bi za nekoliko mjeseci taj broj porastao na 35 uposlenika.

Na početku su radili kao kooperant domaćim firmama koje su radile lohn-poslove, te manjim dijelom za domaće tržište. Kako su intenzivno radili na osposobljavanju osoblja i ulaganju u strojni park, tako su i osvajali nova tržišta i nove kupce. Kao najznačajniji uspjeh Karamehmedović navodida su u svojim proizvodnim pogonima tri godine vrlo uspješno proizvodili i kožna sjedišta za VW Golf VI GTI. Danas se proizvodnja odvija u dva fizički odvojena proizvodna pogona.

U jednom proizvode zaštitnu odjeću za razne kupce u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj. “Širok je dijapazon naših proizvoda, a kao primjer bismo naveli: radni mantili za sve namjene, radne hlače na pojas i tregere, radna odijela svih vrsta, radni prsluci, jakne, vatrogasne uniforme-komplet, lovačka odijela, odjeća za radnike na benzinskim pumpama,kape, radne majice i slično”, kaže Karamehmedović, dodajući kako se u drugom pogonu proizvode zaštitne navlake za autosjedišta i protuklizajuće dijelove za autosjedišta.

Dnevno proizvedu 5.000 zaštitnih navlaka i oko 7.500 protuklizajućih dijelova za autosjedišta. Zaštitne navlake i protuklizajući dijelovi se proizvode za: Audi A1, A4, A6, A8, D4, B8, S6, Q5 i Q7, te za Porsche, Porsche Spyder i Porsche Panamera.

“Za ovaj posao imamo dugoročni ugovor sa njemačkom firmom ‘L.I.D.E.R.’ GmbH”, ističe Karamehmedović. Pored navedenih pogona posjeduju i odjel za vezenje logotipa i termofiksiranje aplikacija, u okviru kojeg se nalazi i mašina za vezenje svih vrsta logotipa, aplikacija, amblema i ostalog po zahtjevu kupca.

“Obzirom da u kontinuitetu radimo na podizanju referensi preduzeća i usavršavanju proizvodnje, trenutno smo u završnoj fazi nabavke automatske krojnice, takozvani ‘cutter’. Radi se o sofisticiranom CNC stroju čijom nabavkom očekujemo osjetno podizanje kvaliteta naših proizvoda, kao i znatno povećanje produktivnosti”, naglašava Karamehmedović.

Proizvodni proces u ovoj uspješnoj bh. kompaniji se odvija u skladu sa certifikatom kvaliteta ISO 9001:2008. Također, kompanija je nedavno uz pomoć turske kreditne linije proširila proizvodnju i zaposlila nove radnike, tako da je broj zaposlenih dosegao cifru od 100-tinu. Karamehmedović kaže kako su planovi da se ovaj broj permanentno, u skladu sa novim projektima, povećava.

“Planovi preduzeća se zasnivaju na permanentnom osposobljavanju osoblja, modernizaciji proizvodnje, a samim tim učvršćavanje pozicije u lancu dobavljača za potrebe autoindustrije.”

(pressing.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime