Prohtjevi zločinca u Haagu

0
4

svjedokinje-iz-srebrenice-na-sudjenju-ratku-mladicu-poslije-pada-enklave-izgubile-muzeve-sinove-bracu-oceveHolandija – Odbrana generala Ratka Mladića podnijela je zahtjev za izuzeće članova raspravnog vijeća, sudija Alfonsa Orija i Kristofa Fligea, zbog sumnje u pristrasnost, potvrdio je Srni Mladićev advokat Branko Lukić.

“To je drugi zahtev za izuzeće Orija i prvi za Fligea, a odluka je donesena posle proučavanja predmeta generala Zdravka Tolimira u kojem je presudu doneo Flige”, rekao je Lukić.

On kaže da je u podnescima podnesenim 13. decembra navedeno više razloga za izuzeće sudija, s time što su razlozi koji se tiču sudije Orija navedeni na 46 strana.

“Smatramo da je sudija Ori pristrasan zato što je primenjivao nejednake procedure tokom postupka protiv generala Mladića, zato što je odbijao da prilagodi broj dana suđenja kako bi general Mladić mogao da izdrži tempo, pa je to učinilo tek žalbeno veće”, rekao je Lukić.

Navodeći razloge zbog kojih odbrana traži izuzeće sudije Orija, Lukić je naveo da Ori želi da sačuva presude i nalaze iz njegovih ranijih slučajeva “Stanišić – Simatović”, “Galić” i “Krajišnik”, te da ih prezentuje u slučaju “Mladić”, a bio je i advokat u predmetu protiv Duška Tadića.

“Nije pravilan ni njegov odnos prema dokazima Tužilaštva, jer komentariše sa svešću o prethodnim postupcima, a veliki razlog za njegovo izuzeće je i to što presuđene činjenice pokušava da zadrži i u našem predmetu, što nas sprečava da pravilno izvodimo dokaze”, rekao je Lukić.

On je naveo da je sudija Ori, kao Holanđanin, direktno zainteresovan kakva će odluka biti donesena u dijelu optužnice za Srebrenici zbog učešća holandskog bataljona u tadašnjim događajima.

Prema njegovim riječima, problem je što je više od 90 odsto odluka sudije Orija neformalne prirode, bez obrazloženja, što odbrani onemogućava da se žali, a time joj se onemogućava fer suđenje.

Izuzeće sudije Fligea, kako je istakao Lukić, odbrana traži zbog njegove zainteresovanosti da očuva presudu u predmetu protiv generala Zdravka Tolimira i zato “što je očigledno da je osudio generala Mladića prije završetka suđenja”.

“Flige je učestvovao kao predsedavajući sudija u `predmetu Tolimir`. General Tolimir je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je nađeno da je bio `oči i uši` generala Mladića, tako da je jasno kakav je stav Fligea, koji je već oglasio krivim Mladića presudom protiv Tolimira”, rekao je Lukić.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime