Program razmjene učenika i saradnja škola iz BiH i Njemačke

0
33

download (2)Njemačka, Fojnica, Sarajevo – Program razmjene učenika u kojem učestvuju škole iz BiH i Njemačke je novi projekat koji je počeo 2014. godine, u znak obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

Tokom posjete školi u Njemačkoj, učenici bivaju smješteni u porodicama svojih vršnjaka, te pohađaju nastavu u partnerskoj školi.

Program razmjene učenika implementira Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) u saradnji sa Njemačkom ambasadom u BiH.

Fondaciju SHL osnovali su 1993. godine srednjoškolci iz Njemačke u cilju podrške i pomoći svojim vršnjacima u BiH i na Balkanu. Već dvadeset godina SHL radi sa mladima i za mlade, u cilju jačanja njihovih kapaciteta, pružanja mogućnosti za neformalno obrazovanje, te sticanje iskustva kroz realizaciju vlastitih ideja i projekata.

”Sprijateljili smo se sa učenicima iz Njemačke, od kojih se nismo odvajali nijednog momenta. Radujem se posjeti njemačkih prijatelja u septembru, a nadam se da ću i ja njih posjetiti još koji put u njihovom predivnom gradu”, iznijela je svoje dojmove Hana, učenica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Program traje do kraja 2014. godine i u ovoj godini su osigurana sredstva za finansiranje 300 učesnika. U Programu učestvuje 17 škola, od čega su dvije osnovne, a ostale su srednje škole i jedna omladinska organizacija.

Do sada je sedam škola otputovalo na razmjenu, a tokom godine se očekuje putovanja ostalih škola, kao i dolazak škola iz Njemačke u posjetu školama iz BiH.

Sve škole, svi učenici i profesori imaju pozitivna iskustva i dojmove, te smatraju da je posjeta partnerskoj školi uveliko doprinijela obrazovanju, upoznavanju druge kulture i običaja, poboljšanju znanja njemačkog jezika, rušenju predrasuda spram BiH i predstavljanju našeg društva u pozitivnom svjetlu.

”Ovom razmjenom sam stekao nove prijatelje, upoznao drugačiji način života, drugu kulturu… Već se radujem posjeti Nijemaca u BiH, te preporučujem svakome ko ima priliku da se prijavi na neku razmjenu učenika”, rekao je Emir, učenik SMŠ Zijah Dizdarević Fojnica.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime