Program Erasmus namijenjen za razvoj privrede: Mladi poduzetnici iz BiH na praksi u EU

0
4

students6frontBiH – Cilj je da osobe iz naše zemlje odu na praksu u firmu iz države članice EU-a i ostvare kontakte, nauče posao i u domovini primjene stečene poslovne vještine.

Osim što pomaže razmjenu studenata iz BiH i EU-a, program Erasmus će uskoro biti dostupan i mladim poduzetnicima iz BiH. Njima se putem ovog projekta nudi mogućnost da odu u evropsku firmu gdje im bude plaćen boravak koji koriste za stjecanje novih znanja i širenje poslovanja svoje kompanije.

Nova poznanstva

Upravo u tu svrhu organiziran je okrugli sto o temi “ERASMUS za poduzetnike i u BiH?“ u organizaciji Fondacije 787 i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema riječima Dijane Duvnjak iz Fondacije 787 cilj je da mlade osobe iz BiH odu na praksu u firmu iz države članice EU-a i ostvare kontakte, nauče posao i stečena znanja donesu u našu zemlju i primjene ih ovdje.

Projekat Erasmus za poduzetnike će uskoro zaživjeti i u BiH, dok je u Hrvatskoj prisutan od 2012, u Srbiji od 2014. a u Crnoj Gori od 2015. godine.

Uspješni rezultati

Nihad Branković iz Twinning projekta Erasmus za poduzetnike naveo je da su susjedne zemlje već osjetile prve rezultate kroz smanjenje broja nezaposlenosti među mladima primjenjujući Erasmus program.

– Najpopularnije zemlje u koje su mladi poduzetnici iz Hrvatske išli su Velika Britanija, Njemačka, Španija i Italija. Uglavnom su bili iz informatičkog sektora, marketinga i konsaltinga – rekao je Branković.

Uspjeh u zemljama regije

– Iskustva u zemaljama Zapadnog Balkana pokazala su da 60 posto osoba koje su posjetile neku zemlju su proširili svoju mrežu poznanstava, stekli nova znanja a značajan broj je i proširio poslovanje na ta tržišta – navela je Dijana Duvnjak iz Fondacije 787 dodavši da se razmjena poduzetnika najčešće odvija u IT sektoru, marketingu i konsaltingu.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime