Proglašeno šest novih nacionalnih spomenika BiH

0
9

Tomislavgrad, Travnik, Olovo, Trebinje, Bosanski Novi – Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je na 67. sjednici donijela odluku o proglašenju šest dobara nacionalnim spomenicima.

Riječ je o sljedećim dobrima: Historijsko područje – Nekropole sa stećcima i nišanima u Gurdićima, opština Olovo; Historijsko područje – Nekropola sa stećcima Salikovac, opština Olovo; Historijsko područje – Harem Stare džamije na Svatovskoj glavici u Lastvi, grad Trebinje; Historijski spomenik – Mlinica u Budošima, grad Trebinje; Historijska građevina – sportski centar FIS (nekadašnji Sokolski dom društva “Matica”) u Sarajevu, opština Centar Sarajevo; Historijska građevina – Stara željeznička stanica, opština Lukavac.

Također, Komisija je usvojila odluke o izmjenama i dopunama odluka o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenikom BiH: Arheološko područje – Srednjovjekovna nekropola sa stećcima Barzonja, opština Tomislavgrad; Historijsko područje – Nekropola sa stećcima Donje bare, opština Posušje; Historijsko područje – Stećak i staro muslimansko groblje u Mrkovićima, opština Centar Sarajevo; Arheološko područje – Groblje sv. Ive u Livnu, opština Livno i Graditeljska cjelina – Šarena (Sulejmanija) džamija u Travniku, opština Travnik.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na dostavljene nove katastarske podatke koji preciziraju zonu zaštite nacionalnog spomenika i samim tim provođenje mjera zaštite.

Mlinica u Budošima na Listi ugroženih spomenika

Komisija je donijela zaklјučak da se na Listu ugroženih spomenika uvrsti historijski spomenik Mlinica u Budošima u Trebinju, tako da se sada na ovoj listi nalazi 84 spomenika.

Na 67. sjednici Komisije donesena je odluka kojom se utvrđuje da džamija Vidorija (džamija Srednjeg džemata) sa haremom u Bosanskom Novom ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Brisanje sa Privremene liste nacionalnih spomenika

Komisija je donijela Odluku kojom se historijski spomenik Spomen kosturnica u Trnovu briše sa Privremene liste nacionalnih spomenika BiH, na koju je upisan pod rednim brojem 745. Razlog za donošenje negativne odluke je što je skulptura, koja je dominantni i suštinski element spomenika, te nosilac njegove umjetničke i oblikovne vrijednosti, nestala nakon 1995. godine. Njena trenutna lokacija nije poznata, tako da historijski spomenik Spomen kosturnicu u Trnovu nije moguće proglasiti nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U proteklih trinaest godina, Komisija je donijela 962 odluke, od toga 809 pozitivnih i 153 negativne odluke.

Veslačka staza na Plivskom jezeru ne smije ugrožavati zaštićeni pejzaž

Komisija je razmatrala zahtjev Federalnog ministarstva prostornog uređenja za davanje mišljenja na projektnu dokumentaciju za veslačku stazu na Velikom Plivskom jezeru u Jajcu. S obzirom da se radi o obnovi sportske funkcije koja je postojala i ranije, Komisija je podržala prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja uz napomenu da novosagrađeni objekti moraju biti takvi da ne ugrožavaju zaštićeni pejzaž, odnosno da dizajn objekata treba biti prilagođen terenu i krajoliku (uzimajući u obzir njegove vrijednosti), te zasnovan na korištenju tradicionalnih materijala.

Komisija je tokom 67. sjednice održala sastanak sa predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Zavoda za planiranje razvoja KS i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, u vezi sa zahtjevom Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS za davanje mišljenja o izgradnji objekta na potezu od Bentbaše do Kozije ćuprije u II zoni zaštite prirodno-graditeljske cjeline Isa-begove zavije u Sarajevu.

Objekat u zoni zaštite Isa-begove zavije

S obzirom da je u mjerama zaštite nacionalnog spomenika Prirodno-graditeljske cjeline Isa-begove zavije zabranjeno građenje, a i u suprotnosti je sa historijskim i prirodnim značajkama zaštićenog područja, kao i zbog činjenice da je Sarajevo, jedinstveni simbol univerzalne multikulturnosti, upisano na Tentativnu listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a, Komisija smatra da se tehnološki objekat planiran na predmetnom području treba izgraditi na drugoj lokaciji.

U vezi s tim, Komisija predlaže da se održi sastanak svih nadležnih institucija sa investitorom kako bi se prikupile detaljnije informacije o planiranoj gradnji, namjeni i izgledu tehnološkog objekta, kako bi se pojasnile mjere zaštite, te eventualno sugerisale neke druge lokacije.

Pored toga, Komisija podržava predloženi prednacrt Zakona o proglašenju “Zaštićenog pejsaža Bentbaša”, uz uslov da mjere zaštite budu usklađene sa mjerama zaštite koje se odnose na Prirodno-graditeljsku cjelinu Isa-begove zavije.

Rekonstrukcija Šarene džamije u Tuzli nije u skladu sa propisima

Tokom 67. sjednice Komisije održan je sastanak sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na kojem je razmatran zahtjev Federalnog ministarstva prostornog uređenja za davanje mišljenja na glavni projekat rekonstrukcije Šarene džamije sa haremom u Tuzli. Zaključeno je da projekat nije u skladu sa mjerama zaštite koje su propisane odlukom o proglašenju Graditeljske cjeline – Šarena džamije sa haremom, ulaznim portalom i mjestom Behram-begove medrese u Tuzli, jer podrazumijeva uklanjanje veoma vrijednih originalnih dijelova, počev od originalnog stropa sa slikarstvom iz austrougarskog perioda, dekoracija na mimberu, unikatnog ukrasnog stakla na prozorima, te originalnih vijenaca na fasadi.

S obzirom na veliki broj primjedbi na glavni projekat rekonstrukcije nacionalnog spomenika – Šarene džamije, one će biti proslijeđene resornom ministarstvu i Medžlisu Islamske zajednice u Tuzli.

Na kraju treba spomenuti Projekat rekonstrukcije krovišta, sanacija konstrukcije objekta i rekonstrukcija i restauracija fasada na objektu “I Pošta” u Brčko Distriktu BiH i projekat “Rekonstrukcija, sanacija i revitalizacija objekta pod zaštitom Kula u Bijeloj” koje je radila D.O.O. “Area” Brčko, a koji su, u saradnji sa stručnjacima iz Komisije, urađeni u skladu sa visokim standardima konzervacije kulturno- historijskog naslijeđa.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime