Proglašeni najbolji sportisti i sportske organizacije općine Kakanj za 2015.godinu

0
1

 

12656505_10208661384637382_1761624536_o

Kakanj – U petak, 5. februara 2016.godine, u kino-sali Doma kulture, upriličena je svečanost proglašenja najboljih sportista i sportskih organizacija općine Kakanj za 2015. godinu. Žiri koji je izabrao najbolje činili su: Izudin Neimarlija (predsjednik), Haris Mušija, Edis Škulj, Aldin Muflizović, Selmir Šestović, Almir Aganović i Enes Bistrivoda.

Prisutnima na svečanosti obratio se općinski načelnik Nermin Mandra, a u muzičkom dijelu svečanosti nastupili su bend Alter.val, te Mirza Zekić i Adi Huskić.

“Ova večer je posebna zbog činjenice da se kakanjski sport odavno već ne promatra kao obični društveni aktivizam čiji je jedini smisao mlade pomjeriti sa ulice i odvojiti ih od poroka. Kakanjski sport je nadrastao takve okvire svojstvene velikom broju malih lokalnih zajednica. Kakanjski sport je postao stvar ponosa, inata, snage, zalaganja i težnje ka visokim ciljevima, najvećim rangovima takmičenja, medaljama i vrhunskim rezultatima. Upravo zbog takvog naraslog kakanjskog sportskog inata brojni sportski klubovi, uključujući i one iz velikih gradova, su nakon susreta sa našim klubovima i sportistima bili prinuđeni praviti nove kalkulacije na tabelama, brisati unaprijed upisane bodove, a brojna unaprijed pripremljena mjesta u njihovim vitrinama ostala su prazna jer su medalje otišle u Kakanj. Upravo zbog kakanjskog sportskog inata i zalanja na sportskom terenu sve više i više sportisti i sportski klubovi koji dolaze u Kakanj još od naplatnih kućica nose bijelu zastavu.

Organizatori sportskih takmičenja u našoj domovini, a u nekim sportovima i šire, rejting takmičenja danas grade pozivajući kakanjske klubove da učestvuju na nekom od turnira i sportskih nadmetanja. Naš kakanjski sport je u protekloj godini osvojio simpatije bosanskohercegovačke javnosti i postao pravi hit. Sve to je dalo veliki doprinos značajnom poboljšanju percepcije Kaknja u očima privrednika, investitora, sportskih radnika, nosilaca važnih državničkih funkcija, tako da svi oni u Kaknju vide generator pozitivnih promjena i pomaka, te sve učestalije Kakanj biraju kao partnera za saradnju, za nove investicije i zajedničke projekte što nas još više učvršćuje na našem putu općeg progresa. Zaista svi zajedno imamo razloga da budemo ponosni na rezultate kakanjskog sporta.  I ovom prilikom, kao što to činim uvijek, želim naglasiti doprinos kakanjske privrede u postizanju vrhunskih rezultata kakanjskog sporta. Kakanjska privreda je odavno nadrasla uobičajene standarde društvene odgovornosti. Ovo što radi kakanjska privreda je izraz humanosti, patriotizma, te istinskog respekta prema kakanjskim sportistima i svim građanima Kaknja”, rekao je načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Za najboljeg seniora proglašen je Amar Alagić (Kuglaški klub Kakanj)

Obrazloženje:

20. i 21.12.2014.godine u Visokom je odigrano pojedinačno seniorsko prvenstvo Federacije Bosne i Hercegovine na kojem je kakanjski junior Amar Alagić  osvojio drugo mjesto i postao viceprvak Federacije BiH. Nakon toga 9. i 10 maja 2015. godine u Gradišci je odigrano finale seniorskog prvenstava BiH u kojem se sastalo 8 najboljih iz Federacije BiH i 8 najboljih iz RS-a. U osmini finala naš junior je pobijedio Nemanju Galića, reprezentativca BiH. U drugom nastupu Amar je igrao meč protiv iskusnog Borisa Pekovića kojeg je također pobijedio i plasirao se u polufinale. U polufinalu je za protivnika dobio Džordža Paštara, najboljeg kuglaša posljednih godina u BiH, iskusnog reprezentativca i dugogodišnjeg prvaka BiH. Kontinuirani i pojačani treninzi su dali svoj rezultat. U izuzetno teškom nastupu, u maniru iskusnog igrača naš junior Amar Alagić je uspio pobijediti slavnog Paštara i plasirati se u finale protiv prvaka Federacije Bosne i Hercegovine Dženana Ganića člana Kuglaškog kluba “Bosna” iz Visokog. Bio je to meč za pamćenje u kojem je naš junior osvojio titutlu najmlađeg seniorskog prvaka BiH. Sjajan rezultat našeg juniora nije ostao neopažen. Uslijedio je poziv Bajtarević Mehmeda – Bajde, selektora reprezentacije BiH,  za nastup u seniorskoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu koje je održano u Njemačkoj od 14. do 23.5 2015.godine na kojem je  ubilježio tri nastupa i branio boje BiH. Treba još napomenuti da je mladi Alagić  1.marta 2015. godine  postavio rekord kakanjske kuglane sa oborenih 650  čunjeva.

Za najbolju seniorku proglašena je Sumeja Fejzić (Taekwondo klub NUR)

Obrazloženje:

Sumeja Fejzić je rođena 23.12.1997. godine u Kaknju. Učenica je trećeg razreda STŠ „Kemal Kapetanović“, nositeljica crnog pojasa 1.DAN u ovom olimpijskom sportu.  Taekwondo trenira od svoje 6. godine. Osvojila je više od 50 medalja na međunarodnim, državnim i balkanskim prevenstvima, kao i  velikog broj pehara, priznanja i nagrada. U 2012. godini proglašena je za najbolju juniorku ZE-DO kantona, a na brojnim takmičenjima proglašena je za najbolju takmičarku turnira. Sumeja je višestruka prvakinja BiH, a osvajala je ova prvenstva i kao kadetkinja, kao juniorka, te seniorka.

 

 

U 2015.godini Sumeja je učestvovala  na 7 turnira na kojima je ostvarila sjajne rezultate:

  • KORČULA 2015, Međunarodni turnir 1. mjesto, ZLATNA MEDALJA
  • VISOKO 2015, državno prvenstvo Bosne i Hercegovine,1.mjesto, ZLATNA MEDALJA
  • KARLOVAC 2015, Međunarodni turnir 2. mjesto,SREBRENA MEDALJA
  • BUGOJNO 2015 , Međunarodni turnir 1.mjesto, ZLATNA MEDALJA
  • ITALIJA 2015, Međunarodni turnir 1.mjesto, ZLATNA MEDALJA
  • BIJELJINA 2015, Međunarodni turnir 1.mjesto, ZLATNA MEDALJA (izabrana za najbolju seniorku na turniru)

Takođe u 2015. godini položila je sudijsku licencu.

AmariSumeja_SGAmariSumeja1_SG

Za najboljeg juniora proglašen je Ahmed Krnjić (Klub borilačkih vještina ISAK Zenica)

Obrazloženje:

Ahmed Krnjić je 16.4.2015. godine u Vitezu, kao junior, postao seniorski državni prvak u kategoriji do 91 kg. Osvajač je Ilidža Opena, Sarajevo Opena, a 18.4.2015. godine u Foči je postao i juniorski prvak države u low-kicku u kategoriji – 91 kg. Ahmed je i juniorski prvak države u full kontaktu, a ovu titulu osvojio je u Novom Travniku. U Tešnju, na Balkanskom KUP-u, osvojio je također prvo mjesto, a kruna uspjeha u 2015. godini je drugo mjesto i srebrena medalja za BiH na Evropskom prvenstvu koje je održano u Španiji.

AhmedKrnjic_SG

Najbolja juniorka je Majra Ganić (ŽOK Kakanj)

Obrazloženje:

Majra Ganić je rođena 30. aprila 1999. godine, učenica je gimnazije „Muhsin Rizvić“ u Kaknju, a u ŽOK „Kakanj“ je krenula od najmlađih selekcija. U 2015. godini sa klubom je osvojila drugo mjesto u Prvoj ligi FiH i jedna je od najboljih igračica kluba. Igra na poziciji organizatora igre – tehničara. Iako veoma mlada, igra već nekoliko sezona za seniorsku ekipu kluba. Danas u nizu mladih igračica sudionik je stvaranja jedne nove uspješne generacije kakanjskih odbojkašica.

MajraGanic

Za najbolju sportsku organizaciju proglašen je Fudbalski klub “Mladost” Doboj, Kakanj

Obrazloženje:

Ekipa FK Mladost Doboj, Kakanj je u 2015. godini je napravila historijski rezultat plasmanom u BH Telecom Premijer ligu u nogometu u utakmici protiv ekipe NK GOŠK. U drugoj polovini 2015. godine i pored igranja većine domaćih utakmica na stadionu Kamberovića polje u Zenici osvojila je sjajno 8. mjesto koje joj obećava opstanak u najjačoj nogometnoj ligi BiH.

Najbolja juniorska sportska organizacija je OK Kakanj 78.

Obrazloženje:

Juniori OK „Kakanj 78“ u 2015. godini postali su kantonalni prvaci i bronzani u FBiH. Članovi ovog tima Muris Krivokapa i Sejdin Mustafić su juniorski reprezentativci BiH koji su osvojili 5.mjesto na Balkanskom šampionatu u Turskoj.

Za najboljeg trenera proglašen je Josip Pandža

Obrazloženje:

U 2015. godini je stabilizirao Košarkaški klub „Kakanj“ u elitnom BH takmičenju. Dijelilo ga je samo malo, jedna pobjeda, da bi u sezoni koja je iza nas igrao ligu za prvaka. U drugoj polovini 2015. godine klub je učvrstio na prvoj poziciji Lige 12 sa realnim izgledima da se uključi u borbu za prvaka BiH kroz doigravanje u Ligi 6. Kao selektor sa kadetskom reprezentacijom BiH osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Sa kadetskom reprezentacijom je osvojio i Evropske olimpijske igre mladih u Gruziji savladavši reprezentaciju Španije u finalu. Rođen je i živi u Vitezu, a već treću godinu je trener kakanjske košarkaške ekipe.

Za sportske događaje godine proglašeni su: Utakmica FK “Mladost” Doboj, Kakanj – FK “Sarajevo; Utakmica mladih nogometnih reprezentacije BiH i Turske koja se igrala u Kaknju

Obrazloženja:

Sportski događaj godine u Kaknju bez sumnje je utakmica 13. kola BH Telecom Premijer lige u nogometu koja je održana 24.10. 2015. godine između ekipa FK Mladost Doboj, Kakanj i FK Sarajevo koju su domaćini u velikom derbiju dobili rezultatom 2:1 pred više od 4.000 gledatelja. Ovom utakmicom ozvaničeno je otvaranje  stadiona u Doboju koji je ispunio uvjete za licenciranje i takmičenja u Premijer ligi BiH.

Za grad Kakanj posebnu čast predstavlja činjenica da se ovdje u maju 2015.godine igrala prijateljska utakmica između mladih nogometnih reprezentacija BiH i Turske. Imamo razloga biti ponosni jer se u našem gradu prvi put u njegovoj dugogodišnjoj historiji dogodio jedan reprezentativni nogometni nastup. Bilo je lijepo i emotivno toga dana u našem gradu, na stadionu FK “Rudar” vidjeti razvijenu zastavu UEFA-a sa porukom RESPECT koja simbolizira borbu protiv svakog oblika nasilja i rasizma. Kakanj je u potpunosti opravdao povjerenje Nogometnog saveza BiH.

Specijalno priznanje za razvoj sporta dodijeljeno je Mensuru Muftiću

Mensur Muftić je istaknuti privrednik i sportski radnik, a od 2015.godine obavlja i dužnost predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca općine Kakanj “Centar za podršku biznisu” koje okuplja kakanjske privredne subjekte, a poznato je da, uz Općinu Kakanj, kakanjski privredni subjekti svesrdno pomažu kakanjski sport.

Mensur Muftić obavlja dužnost direktora firme PLAMA – PUR BH d.o.o. Kakanj i dužnost člana uprave Košarkaškog kluba Kakanj još od 2012.godine.

Specijalna nagrada za životno djelo dodijeljena je Demir Sulejmanu

Obrazloženje:

Rođen je 1947. godine. Nogometnu karijeru počeo je u rodnom Kaknju. Već sa 19 godina zaigrao je u prvom timu Rudara, tada poznatom jugoslovenskom drugoligašu. Još kao junior nametnuo se treneru Stevanu Pozderu koji ga je poveo na zimske pripreme u Makarsku. Samo nekoliko prijateljskih utakmica bilo je dovoljno da osigura mjesto u prvom timu i već u prvom kolu debitira protiv Varteksa u Varaždinu. Nakon samo dvije i pol drugoligaške sezone u Rudaru prešao je u Sarajevo. Njegova igračka karijera vezana je za ova dva kluba. Utakmicu koju će sigurno pamtiti bila je prvenstvena protiv Dinama iz Zagreba 1973. godine koja je završena rezultatom 2:2, a u Sportskim novostima je dobio ocjenu 10, te je proglašen igračem utamice i kompletnog kola. Sigurno je da će pamtiti i 1972. godinu kada je sa Sarajevom igrao protiv FK Santosa (1:1), a u kojoj je čuvao legendarnog Pelea što je bio san svakog igrača. Po završetku karijere bavio se i trenerskim poslom, uglavnom u FK Rudaru gdje je vodio juniorske selekcije, a radio je kao pomoćni trenerima Draganu Ljubojeviću i Džemaludinu Mušoviću. Neko vrijeme je bio angažiran kao trener u FK Mladost.

Dovoljno je kazati Čađo i svi znaju da se radi o Demir Sulejmanu.

Za doprinos afirmaciji Kaknja kroz sport priznanje se dodjeljuje navijačkim grupama “Crvena legija”, “Gusari” i “Green Firm”

Obrazloženje: Ono što ih je krasilo na sportskim arenama širom Bosne i Hercegovine je primjereno ponašanje i jasno kazano NE huliganstvu, a veliko DA fer i sportskom navijanju čime su doprinijele afirmaciji našeg grada kao zdrave sportske sredine.

Za najboljeg sportskog radnika u invalidnom sportu proglašen je Hajrudin Zekić, dok je za veliki doprinos u invalidskom sportu priznanje posthumno dodijeljeno Neimarlija Šemsudinu Šekiju

Obrazloženje:

Hajrudin Zekić je kao sportski radnik tokom 2015. godine bio angažiran u raznim komisijama vezanim za sport. Predsjednik je Skupštine i sekretar Sportskog saveza općine Kakanj. Sekretar je Sportskog društva ratnih vojnih invalida „Kakanj 92“, član Upravnog odbora Sportskog saveza invalida ZE-DO kantona i predsjednik Skupštine Saveza sjedeće odbojke ZE-DO kantona. Na njegovu inicijativu, uz podršku članova Predsjedništva Sportskog društva ratnih vojnih invalida „Kakanj 92“, uspjelo se, putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, u 2015. godini u Odbojkaškom klubu invalida „Kakanj 92“ otvoriti jedno radno mjesto i na neodređeno vrijeme zaposliti jednog igrača kluba.

Neimarlija Šemsudin Šeki je rođen  11. maja 1967. godine u Živaljima, općina Kakanj. U Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina bio je hrabar borac. Nakon teškog ranjavanja amputirana mu je noga. Kao sedamdesetpostotni invalid priključio se 1996. godine Odbojkaškom klubu invalida “Kakanj 92″. U jedanaest sezona odigrao je 198 zvaničnih utakmica, položio odbojkaški sudijski ispit, a u tri sezone bio je i trener ekipe. Nekoliko godina poslije, paralelno sa odbojkaškim nastupima, postaje višegodišnji prvak F BiH u kuglanju za osobe sa invaliditetom. Rahmetli Šemsudin Šeki, kojeg su Kakanjci iznimno cijenili i poštovali, umro je 30. septembra 2015. godine u 49. godini života.

Za najuspješnije pojedince u omladinskom sportu proglašeni su:

KLUB
1 ABID ČATIĆ JUDO KLUB KAKANJ
2 HARUN LJUBOVIĆ JUDO KLUB KAKANJ
3 AMINA GRAHIĆ TAEKWONDO KLUB NUR
4 ADNA BERBIĆ TAEKWONDO KLUB NUR
5 TARIK HADŽIĆ TAEKWONDO KLUB CENTAR
6 MEHMED ČALUK TAEKWONDO KLUB CENTAR
7 IRMA NUMANOVIĆ KARATE KLUB REI
8 ILMIHANA HUSAGIĆ KARATE KLUB SAKIB BITIĆ
9 SARA JAŠARSPAHIĆ KARATE KLUB SAKIB BITIĆ
10 UNA ALAGIĆ ŽOK KAKANJ
11 BERINA SILAJDŽIĆ NAŠA ŠKOLA SPORTA
12 EMA LUŠIJA NAŠA ŠKOLA SPORTA
13 HENA BJELOPOLJAK NAŠA ŠKOLA SPORTA
14 NEJRA JUSUFOVIĆ NAŠA ŠKOLA SPORTA
15 AMAR AMITOVIĆ RK KAKANJ
16 DINO ŠEHIĆ RK KAKANJ
17 HIDAJET SUŽANJ RK KAKANJ
18 UMEJR DEMIR RK KAKANJ

(DRUGA GRUPA)

1 MUHAMED SUŠA FK RUDAR
2 SEAD SUBAŠIĆ FK RUDAR
3 SAFET ČAGO FK RUDAR
4 HARUN ČATIĆ FK RUDAR
5 BENARIS DURAKOVIĆ FK MLADOST
6 HARUN HADŽIĆ FK MLADOST
7 TARIK MEHIĆ FK MLADOST
8 ZLATAN IMAMOVIĆ FK MLADOST
9 ARMIN TRAKO FK MLADOST
10 ALI-HARUN NEIMARLIJA KK KAKANJ
11 KERIM MANDRA KK KAKANJ
12 KARLO LUČIĆ KK KAKANJ
13 AVDO HASAGIĆ KK KAKANJ
14 ALEN DRIJENČIĆ KK KAKANJ
15 DŽAN PIRIĆ KK KAKANJ
16 ADIN FAZLIĆ OK KAKANJ 78
17 ADNAN SMOLO OK KAKANJ 78

Dobitnicima priznanja upućujemo srdačne čestitke.  Veliki broj ljubitelja sporta prisustvovao je večerašnjoj svečanosti, te je na taj način podržao i aplauzom pozdravio kakanjske sportiste i sportske organizacije koji su u proteklih godinu dana donosili puno radosti u naš grad.

(Press Općine Kakanj)

(kakanj-x.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime