Proglašen predstavnik BiH u sklopu svjetskog programa za škole i nastavnike

0
3

Global Educator ExchangeBiH – Danas je u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo, u prisustvu predstavnika medija, proglašen bh. predstavnik ovogodišnjeg programa “Global Educator Exchange”, u okviru Microsoft inicijative “Partneri u učenju”. 

Predstavnica Bosne i Hercegovine na globalnom forumu, koji se održava  28.04.-01.05.2015. u Microsoftovom kampusu, Redmond, Washington, SAD je Fahrija Muratović, nastavnica u OŠ “Behaudin Selmanović” iz Sarajeva, koja je zajedno sa učiteljicom Dženitom Demir, osmislila projekat “Kako moje noge znaju kuda da hodaju?”.  Isti je poslužio kao osnova za kasniji projekat pod nazivom “Škola budućnosti”, kojeg je Microsoft BiH pokrenuo zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u novembru prošle godine.

Mr. Azemina Njuhović, pomoćnica ministra – sektora za informatizaciju obrazovanja i nauke je prilikom svog obraćanja izjavila sljedeće: “Obrazovanje je nesumnjivo jedan od najvažnijih aspekata, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini.  Sastavni dio obrazovnog sistema jesu i treba i da budu programi koji su namijenjeni učiteljima i nastavnicima, kako bi oni mogli da razvijaju svoje vještine, stiču nova znanja i razmjenjuju iskustva sa kolegama u svijetu. Sve to s ciljem što boljeg profesionalnog razvoja od kojeg će, na kraju, pravu korist imati upravo oni zbog kojih svi ti programi i sistemi i postoje – naši učenici. Microsoft Expert Educators program omogućava upravo to i ponosni smo što je bh predstavnica, Fahrija Muratović, zajedno sa svojom kolegicom Dženitom Demir, osmislila jedan tako kvalitetan i prepoznatljiv projekat.”

“Nama u Microsoft-u je obrazovanje jako važno, a uključivanje Bosne i Hercegovine u globalni program „Expert Educators“ je samo jedan primjer kako Microsoft BiH pomaže unapređenju obrazovanja u ovoj zemlji.  Ovo je idealna prilika za nastavnike iz BiH da postanu dio ekskluzivne globalne zajednice lidera u obrazovanju, koji kroz korištenje tehnologije pozitivno utiču na proces učenja i rezultate svojih učenika.  Naravno, saradnja sa relevantnim institucijama, nastavnicima i školama, i njihova spremnost da podrže naše napore je od ključnog značaja i stoga smo veoma ponosni na činjenicu da i ove godine Bosna i Hercegovina ima svog predstavnika u Redmond-u”, rekao je Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH.

Da bi postali dio ovog programa, nastavnici prolaze kroz strogi proces apliciranja, koji uključuje online sesije, razvoj materijala i izradu video zapisa.  Potrebno je da osmisle nastavnu jedinicu i produciraju trominutni video zapis koji opisuje njihov projekat i pojašnjava korištenje tehnologije i inovacije u praksi podučavanja, te pojasne na koji način sve to pozitivno utiče na rezultat učenja.  Pobjednici se biraju od strane članova žirija iz cijelog svijeta, a osnovni kriteriji za odabir su spremnost da uključe nove tehnologije, njihova međusobna saradnja širom školske zajednice, kao i primjenljivost projekta u različitim školskim sredinama. Microsoft svake godine unapređuje ovaj program, a sve relevantne informacije se redovno objavljuju i ažuriraju na sajtu Svjetske mreže nastavnika: www.educatornetwork.com

Nastavnica OŠ Behaudin Selmanović i bh. predstavnica manifestacije u Redmondu, Fahrija Muratović je izjavila: “Radujemo se što ćemo imati priliku da iskoristimo sve dostupne mogućnosti mentorstva i učenja kao i povezivanje sa nastavnicima iz cijelog svijeta na Microsoft Globalnom forumu za obrazovanje što će uveliko poboljšati i rezultate naših učenika, a svakako i dati potreban naglasak na važnost upotrebe tehnologija u procesu obrazovanja. Ovo sve ne bi bilo moguće bez velike podrške naše škole i direktora, gospodina Safeta Velića.”

Direktor OŠ Behaudin Selmanović, Safet Velić je izrazio svoje zadovoljstvo zbog činjenice da upravo nastavnici iz ove osnovne škole već po drugi put imaju priliku za učešće na Microsoft-ovom Globalnom forumu za obrazovanje jer dobijaju pristup iz prve ruke najnovijim Microsoft tehnologijama što će se svakako pozitivno odraziti na profesionalni razvoj njihove karijere, certifikaciju i obuku kolega, a pri tome poboljšati proces učenja i rezultate učenika.

(ekapija.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime