Profesorica Agović posjetila džemat u Hamburgu

0
3

680_HamburgAgovic_sa_dzematlijkamaNjemačka  ̶  U nedjelju, 18. januara 2015. godine, profesorica Islamske vjeronauke Mersada Nuruddina Agović posjetila je bošnjački džemat u Hamburgu u Njemačkoj, te održala predavanje za žene na temu “Islamska porodica kao čuvar harmonije društva”.

Džemat Islamske zajednice Bošnjaka u Hamburgu je, inače, jedan od najvećih džemata u Njemačkoj i broji preko 400 domaćinstava. U njemu se redovno odrzavaju predavanja, druženja, promocije i brojne akcije humanitarnog i socijalnog karaktera. Mnogi njegovi članovi su članovi Bošnjačke kulturne zajednice u Njemačkoj.

Organizatori ovog druženja bili su imam džamije u Hamburgu Halim ef. Alibašić, predsjednik BKZ DEU Suljo ef. Džanković i predsjednik bošnjačke omladine džemata u Bremenu Armin Ćatović. Uvodnu riječ je imala džematlijka Sabina Smaješević koja je najavila gošću.

“O vjernici, čuvajte sebe i svoje porodice od vatre…” (Et- Tahrim, 6) – počela je izlaganje Agović Kur’anskim ajetom – ,,Uspješna islamska porodica je najjači stub društva. Harmonija koja se uspostavi u porodici može da se prenese dalje na društvo i bude mu od koristi, ali od glave porodice koja nije uspostavila red u svojoj vlastitoj porodici, ne očekuje se da uspije zavesti taj red van porodice.”

Profesorica Agović je u svrhu tumačenja razloga za uspostavljanje braka navela ajet “On je taj koji vas od jednog čovjeka stvara – a od njega je drugu njegovu stvorio da se uz nju smiri.” (El-A’raf). Govorila je o primjerima lijepog i ružnog postupanja muževa prema ženama i obrnuto, ženi kao majci, supruzi, kćerki, odgajateljici, učiteljici, mudžahidi, razlozima uspona i padova u brakovima i dr.

Profesorica Nuruddina je ukazala na poseban znacaj u posvećivanju pažnje članovima porodice i razgovora sa njima, danas u vrijeme prenaglašene internet komunikacije, te na opasnost otuđivanja jednih od drugih i podvukla poznati životni moto mu’mina: Učini od sebe maksimum, pa se pouzdaj u Allaha dž. š. (D. S.)

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime