Profesor Salih Fočo: Vanredno stanje je razotkrilo sve nedostatke vlasti

0
123
“Vlast je bila saglasna jedino u proglašenju vanrednog stanja pod različitim nazivima i s različitim formalnopravnim ovlastima uz upitan legalitet takvih odluka. Vanredno stanje je razotkrilo sve nedostatke uspostvaljenog sistema vlasti, ali i njenu punu nekompetentnost. To potvrđuje Vijeće ministara ili vlade BiH. Od predsjedavajućeg Vijeća do predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, svi odreda su se pokazali nesposobnim i nekompetentnim da vladaju ozbiljnim društvenim procesima koji su zadesili zemlju. Konfuzija, nedorečenosti, protivrječnosti i nedostatak vizije su osnova njihovog postojanja koju je ova situacija samo razgolitila”, istakao je Fočo.

Kada je riječ o ponašanju entitetskih vlasti, profesor Fočo navodi da je stanje nešto nejasnije.

“Nijedna ličnost koja je bila član kriznog štaba entiteta Federacija BiH nema ni formalne ni stvarne kompetencije. Svi odreda kadrovi su u stvarnosti politički produkt vladajućih političkih centara bez stvarnih kompetencija i potrebnih kvalifikacija. Sam premijer vlade Federacije BiH više liči na predsjednika mjesne zajednice i njenih problema nego na predsjednika vlade jednog entiteta. Često govori i to nepovezano, skače s teme na temu i bez i smisla i stvarne poruke pa i samog koncepta koji želi zastupati. Sama njegova pojava ne samo da ne ulijeva povjerenje u vlast i njene mjere i namjere, već svojim držanjem povećava konfuziju i nesigurnost u ono što radi i što mu je nadležnost”, istakao je Fočo.

Napominje da nije samo predsjednik vlade entiteta Federacija BiH nekompetentan, već i dugi likovi dominantni s prijetnjama i represijama.

“Stalni istupi šefa inspekcijskih organa dovoljno govore. Nadobudnost nad građanima i privrednim subjektima bez osnova i bez ikakvog legitimnog ovlaštenja. Organi represije su dominantni umjesto da su neznatni i da su u funkciji građana i privrede. Svaki put slušamo poduzete represivne mjere. Građani se pitaju ima li ijedna koja je olakšala građanima i ljudima i subjektima koji rade i stvaraju novu dobit i omogućavaju da život funkcionira makar i u ovakvim reduciranim uvjetima. U tu sliku se impozantno uklapa i policijski lik koji počinje istup na press konferencijama sa ‘ja’ pa ‘ja’ kao da je on policijski aparat”, kazao je Fočo.

Navodi kako policija treba biti u funkciji građana, da je po njenom “glasnoistureniku” narod više nego zatvorenik i zatočenik neodmjerenih represija.

“Policijski čelnik bi više volio da ovakvo stanje potraje i da nema građana, onda bi prema njegovom mišljenju sigurnosna situacija bila dobra i poštovanje građana mjera koje nameće nelegitmnu strukturu. Policija je tu radi građana. Sad su nekompetentne strukture okrenule stvar da su građani tu radi policije i njene moći. Zar u ovakvim situacijama policija ne bi trebala biti u funkciji građana, da im omugući potrebe koje su nužne, bez obzira na mjere zabrane. Kako da odu liječniku, a da ne budu kažnjeni i slično”, kazao je on.

Ministra zdravlja Federacije BiH, navodi profesor Fočo, kao da i nema ili ne zna svoj posao.

“Jedva da iščita kakav sklepan podatak i s tolikom nesigurnošću o kavom podatku se radi da iznenađuje svako ko ima imalo snage da više prati takve nekompetentne ljude. Iz zavoda za javno zdravstvo su ljudi koji ne vladaju nijednim validnim podatkom. Priskakuju za poluinformacijama i pežvakanim informacijama da svaki građanin gubi bilo kakvo povjerenje u ono što oni ponavljaju”, rekao je Fočo.

U Kriznom štabu, ističe on, nema kompetentne niti stručne osobe koja može ukrstiti podatke i informacije i koja može na kompetentan način dati informaciju i nadu i upozorenje građanima, privrednim subjektima i cijeloj javnosti.

“Sve od ovog u entitetu Federacije BiH suprotno je u drugom entitetu Republika Srpska. Naime kompetentni ministar vlada informacijama i zna koje mjere poduzeti, zna kakvi će njihovi efekti biti i kakav ishod se očekuje. Predsjednik Vlade RS bavi se privredom i na usluzi je privrednim subjektima da im omogući bar malo bolji položaj i nađe načina da u ovakvim teškim uslovima posluju. Nijedan represivni organ nije izašao s prijetnjama kao u Federaciji BiH. Redovno građani dobiju podatke od tih organa koje su mjere i koliko je osoba prekršilo naredbe ili zakonske odredbe. Represija nije u prvom planu, već sloboda čovjeka i privrednih subjekata. U Republici srpskoj građani osjećaju da je vlast njihova i da je uz čovjeka i privrednike. Nasuprot vlasti u Federaciji BiH, koju građani doživljavajuju kao nametnutu i kao tuđu, koja ne brine o građanima i njihovim interesima”, zaključio je Fočo.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime