Profesor iz regiona odredio tačan dan kada će se završiti drugi val u BiH

0
0

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba/Opća bolnica

Drugi val koronavirusa u Bosni i Hercegovini trebalo bi da se završi oko 7. septembra, a u Srbiji dva dana kasnije, posljednja je procjena profesora Petra Kočovića koji je sa svojim timom napravio matematički model za praćenje pandemije u svijetu.

“Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model se bazira na radu čuvenog njemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa koja se pomjera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim valovima”, rekao je Kočović.

Kako napominje, metodologija je potpuno domaća, skoro svakog dana se aktuelizuju podaci, objavljuju rezultati za sve zemlje sa preko 50.000 zaraženih…

“Mi smo za Srbiju koristili podatke MInistarstva zdravlja i “Batuta”, a za ostatak svijeta WHO (Sjvetska zdravstvena organizacija). Tako smo došli do zaključka da će prvi val koji je počeo 6. marta biti gotov 26. maja. Šta je tu cijeli trik – Gausova kriva ne predviđa nulu, Gausova kriva za svaku zemlju predviđa “škart”, jedan na milion, jer se koristi u industriji. Jedan na milion će biti u opticaju, na sedam miliona, sedmero ljudi će u principu biti zaraženo, može biti i 20. Onda se desilo da smo se mi približili brojci, imali smo 18 slučajeva 29. maja. A onda je odjedanput to sve eksplodiralo“, objasnio je ranije za TV Prva profesor Kočović.

Dakle, ako je vjerovati matematici i profesoru Kočoviću, u prvoj dekadi septembra konačno bismo mogli da odahnemo.

 

Izvor: radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime