Profesor Ahmet Alibašić: Ko je šejh Imran Hosein kojeg srbijanski mediji koriste za negiranje genocida?

0
368

imran-hosein14072015BIH, Srbija- U cilju negiranja genocida u Srebrenici srbijanski mediji, a i pojedini u BiH, su objavili snimak na kojem izvjesni šejh Imran Hosein negira genocid u Srebrenici, a za ratna dešavanja na Balkanu iskčljučivo krivi zapad i NATO.

U poruci “uglednog islamskog teologa i filozofa”, kako ga nazivaju srbijanski mediji, Hosein navodi da je u Srebrenici “sproveden sistemski plan poguran od Zapada i NATO-a”, a s druge strane one koji su bili egzekutor nigdje ne spominje niti ih drži krivima za bilo šta.

Ko je zapravo “ugledni” Imran Hosein?

– Imran Hosein je poznat muslimanskoj javnosti uglavnom po svojim kontroverznim interpretacijama svjetskih događaja, a manje po svome poznavanju islamskih nauka. Njegove ‘analize’ su na tragu urotničkih teorija i kao takve često u sukobu sa činjenicama. U svome obraćanju bosanskim i balkanskim muslimanima Hosein se nije udostojio provjeriti ni datum tako važnog događaja o kome je pričao 25 minuta – kaže za Faktor.ba Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka i direktor Centra za napredne studije u Sarajevu.

Više je drugih navoda koji bi se trebali ispraviti, dodaje Alibašić, a to su primjera radi to da genocid ne mora počiniti država i ne mora ga odobriti cijela jedna grupa ili narod.- Njegova interpretacija historije Balkana je blago kazano skandalozna. Dakle, iz ove kao i iz ranijih komentara o pitanjima međunarodne politike razvidno je da je riječ o lošem samoukom ‘analitičaru’ koji ponekad nešto i pogodi. No, kako kaže poslovica, i pokvaren sat je dva puta dnevno tačan. Ono što je ovdje znakovito je da on ima potrebu da se obraća balkanskim i posebno bosanskim muslimanima, kao i ISIL nekoliko sedmica ranije i kao i mnogi drugi prije i poslije njih. To nam govori da živimo vrlo globaliziranom svijetu u kome je simbolička važnost balkanskim muslimana velika, a samim time i njihova odgovornost za ono što čine i koga slijede – objašnjava Alibašić.

Video Imrana Hoseina samo je dio onoga što srbijanski mediji plasiraju ovih dana u cilju negiranja genocida i skretanja pažnje sa obilježavanja 20. godišnjice genocida u UN-ovj “zaštićenoj zoni Srebrenica”. Inače, rođen je u karipskom otoku Trinidad 1942., a roditelji su mu porijeklom iz Indije.

(E. G./Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime