Producent američke televizije i serije “The Odd Couple” izvinili se srebreničkim žrtvama genocida

0
1

Amerika – Zajedničko saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanada nakon oštre reakcije vezano za ponižavanje žrtava genocida od strane producenata serije “The Odd Couple” te javnog izvinjenja žrtvama genocida u Srebrenici. U saopćenju pišu:

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka i posebno u ime više desetina hiljada potomaka, preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici koji žive u Sjevernoj Americi, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada su od producenata serije “The Odd Couple” zatražili javno izvinjenje u pismu objavljenom 25.aprila: instituteforgenocide.org i bosniak.org . U epizodi navedene serije se jedan od aktera, Felix Unger (Thomas Lennon) poziva na Srebrenicu na uvrjedljiv način. Gospodin Lennon kaže: “Dakle, Emily, mislio sam da bi mogli probati novi srpski restoran, ukus Srebrenice”.
Ova izjava je nanijela novu bol potomcima, preživjelim žrtavama i svjedocima genocida u Srebrenici i razočarala sve istinske borce za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode za dostojanstvo čovjeka u svijetu.

Pozdravljamo javno izvinjenje producenta američke televizije. Istovremeno još jednom konstatujemo da se prema žrtvama genocida u Srebrenici, Bosni i Hercegovini i bilo gdje u svijetu mora odnositi sa pijetetom i dostojanstvom. Žrtve zaslužuju samo istinu i pravdu. Ujedinimo se u poštovanju prema žrtvama genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Također, pozivamo televizijsku kuću CBS kao i producente da posjete Memorijalni centar Potočari u Srebrenici i iz prve ruke osjete i vide posljedice genocida od strane zločinačke srpsko-crnogorske vojske nad bošnjačkim narodom, te na snimanje dokumentarnog filma o genocidu i istog prikažu na televiziji CBS. Ovo je prilika da televizijska kuća CBS i producenti pokažu svoje iskreno pokajanje kroz akciju edukovanja svog gledateljstva o srpsko-crnogorskoj agresiji nad Bosnom i Hercegovinom kao i genocidu nad bošnjačkim narodom, najtežem zločinu na tlu Evrope poslije holokausta.

Ne tako davna agresija i genocid ostavili su nam sjećanje na previše žrtava za bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu. Osuda negiranja genocida i falsifikovanja historijskih i pravnih činjenica i poštovanje prema žrtvama, odluke su oko kojih se mora ujedinit bosanskohercegovačko društvo. Zato osuđujemo svaki pokušaj da se preko pijeteta prema žrtvama genocida unose nove podjele među građanima Bosne i Hercegovine. Jedinstvo u osudi negiranja genocida i falsifikovanja historijskih i pravnih činjenica i poštovanje prema žrtvama agresije i genocida treba ostati generacijama koje dolaze kao naše civilizacijsko naslijeđe, piše u zajedničkom saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime