Prođe i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Koji telefon da pozove nana Fata Orlović?

0
8

Prođe i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Koji telefon da pozove nana Fata Orlović?

Od 25. novembra organizirane su manifestacije u okviru borbe protiv nasilja nad ženama, a datum su utvrdile UN kao sjećanje na stradanje sestara Mirabal od strane vlasti u Dominikanskoj Republici. Organizirani su i Dani aktivizma protiv nasilja u porodici i mnogo toga drugog. Sve je to veoma važno i kao čovjek i novinar pružam punu podršku.

Učestovali su na tim manifestacijama i domaći i strani zvaničnici. Ali, meni je žao što se niko na sjeti i ne pomenu nanu Fatu Orlović iz Konjević Polja. Jer, nad bolesnom nanom Fatom Orlović, sa kojom drugujem već 16 godina, a toliko gleda i nezakonito izgrađenu crkvu u svojoj avliji, vlast provodi isto toliko godina nasilja. Jer, ona je jedini svima poznat slučaj neprovođenja Člana II Aneksa 4 Ustava BiH o pravu na imovinu, kao i Evropske konvencije o ljudskim pravima. Uz to, vrijeđaju je, tuku i sude, a sve to bi trebalo sankcionirati Članom 146 Stav 1 Krivičnog zakona BiH. Više puta je završavala u bolnici i nikom ništa. Jedan ministar dođe u posjetu, reče da će slučaj nane Fate biti brzo završen, a onda nastavi pričati o rastu proizvodnje u BiH ! Novinari ga pitali zna li gdje se nalazi?!

Lažu je od 2008.godine

Uzaludna su bila brojna suđenja u Srebrenici. Jednom odbiju njenu tužbu, a onda je novčano kažnjavaju jer je navodno prijetila, tukla popa i policiju. I sve se ponavlja, a nju od 2008. lažu da će vlast RS ispoštovati vansudsku nagodbu o uklanjanju crkve iz njene avlije , a postigli su je advokat Fahrija Karkin sa tadašnjim premijerom Miloradom Dodikom i vladikom Vasilijem Kačavendom te savjetnikom Miladinom Dragičevićem.

Sve je na RTRS-u tada potvrdio Milorad Dodik, a Miladin Dragičević mi u kameru reče da je Vlada RS izdvojila 168.000 KM za kupovinu placa gdje će crkva biti izmještena. I opet godine prođoše, drugujemo i starimo nana Fata i ja, ali crkva se ne miče, a incidenti nastavljaju.

Karkinov optimizam sada daje nadu

Prije dvije večeri advokat Fahrija Karkin mi reče da je sada, ipak, rješenje problema, koji je donio nani Fati bolest koja je razara, na vidiku. Nakon što je poništena sramna odluka Okružnog suda u Bijeljini, apelacija sa pozivanjem na vansudsku nagodbu otišla je državnom pravosudju. Fahrija Karkin vjeruje u pozitivan ishod kojim će se označiti početak uklanjanja inat crkve iz avlije nane Fate Orlović. Ako tako ne bude, molim  domaće i strane zvaničnike da odu u Konjević Polje i mole nanu Fatu da

im halali za nasilje koje čine već 16 godina. I da nam daju broj telefona na koji možemo prijaviti to nasilje nad bolesnom staricom. Jer, svi oni su je davno zaboravili, izuzev naroda i nekih novinara. Nana Fata je sve lošijeg zdravlja,stižu je i godine, a Strazbur je daleko…

15272064_291523884576325_8875114043015466154_o-copy

Autor: Salih BrkićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime