Prodaje se preostali državni paket dionica u “Energopetrolu”

0
10

energopetrol-2-640x426Sarajevo – “Na berzi će biti ponuđen cijeli paket državnih dionica. U ponedjeljak, 23. decembra, je sjednica Upravnog odbora, pa vjerujem da bi prodaju mogli objaviti prije Nove godine ili najdalje u januaru 2014. godine”, kazao je Šuhret Fazlić za AA

U skladu sa ranijom odlukom Vlade Federacije BiH, Upravni odbor Agencije za privatizaciju (APF) dobrio je Plan prodaje dionica sarajevske kompanije ”Energopetrol” na Sarajevskoj berzi, javlja Anadolu Agency (AA).

Tom prilikom je odlučeno da se na berzi proda 1.215.111 dionica, što je 22,1214 posto od ukupnog broja dionica.

Direktor APF Šuhret Fazlić potvrdio je da je Federalna vlada odobrila prodaju preostalog kapitala ”Energopetrola”.

”Na berzi će biti ponuđen cijeli paket državnih dionica. U ponedjeljak, 23. decembra, je sjednica Upravnog odbora, pa vjerujem da bi prodaju mogli objaviti prije Nove godine ili najdalje u januaru 2014. godine. Nema nikakvih smetnji da mi prodamo svoj paket dionica. Najveći je problem hoće li to neko kupiti”, rekao je Fazlić za AA.

Na pitanje da li ima zainteresiranih za kupovinu državnog kapitala u ”Energopetrolu”, Fazlić je rekao da će se proces prodaje odvijati na berzi i da oni ”nemaju predstave o tome ko bi mogao biti kupac”.

Ukoliko državni paket dionica u ”Ernegopetrolu” bude i prodan na berzi, FBiH će izgubiti i preostalo vlasništvo u nekadašnjoj državnoj naftnoj kompaniji.

”Država je izgubila 2007. godine kada je udio u ‘Energopetrolu’ prodat i kada smo dozvolili da gubitak u toj kompaniji pređe visinu kapitala. Kraj države u ‘Ernergopetrolu’ je bio davno, možda i prije 2007. godine”, kazao je Fazlić.

Na proljeće ove godine predstavnici APF su održali sastanke o prodaji nekih ”Energopetrolovih” benzinskih pumpi, a na stranici Agencije je dostupan i profil preduzeća.

Po 33,5 posto kapitala u ”Energopetrolu” imaju mađarski MOL i hrvatska INA, 22 posto Vlada FBiH, a 11 posto mali dioničari,

Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora APF-a konstatirano je da je do sada privatizirano 74,4 posto preduzeća i 42 posto državnog kapitala u Federaciji BiH.

(seebiz.net)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime