Pročitajte Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

0
4

Pročitajte Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

BiH – Na web-stranici Vlade Federacije BiH, pod rubrikom “U javnoj raspravi”, od danas je dostupan Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Nacrt tog zakona Vlada FBiH je utvrdila na 40. sjednici održanoj 12. februara u Mostaru te ga uputila u parlamentarnu i javnu raspravu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Predloženi zakon propisuje da ukoliko prihodi nosioca osiguranja ne pokrivaju rashode za isplatu penzija u tekućem mjesecu, potrebnu razliku sredstava treba namiriti iz budžeta Federacije, odnosno drugih izvora koje obezbijedi Federacija, a po zahtjevu nosioca osiguranja.

Također, druga rješenja dovode do smanjenja „pritiska“ na penzijski sistem jer postepeno pooštravaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu i porodičnu penziju, uz izuzetke koji su primjereni socio-ekonomskim prilikama u Federaciji, na odgovarajući način proširuju penzijski obuhvat i stvaraju pretpostavke za uvođenje pravičnih stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u dijelu koji se odnosi na staž s uvećanim trajanjem.

Nadalje, stvaraju se pretpostavke za ekonomičniju organizaciju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, a time i smanjenje troškova nosioca osiguranja, navela je između ostalog Vlada obrazlažući razloge za donošenje tog zakona.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime