Pročitajte ko je sa Lagumžijom u Savjetu za strategiju i razvoj društva i države !?

0
0

news-2009-december-sdp_bih_formirao_savjet_za_strategiju_i_razvoj_drustva_i_drzave_1427973211_243183154 (1)BiH – Socijaldemokratska partija (BiH) formirala je Savjet za strategiju i razvoj društva i države, koji se ne bavi unutarstranačkim dešavanjima, već je u funkciji prije svega traženja odgovora kakvo društvo i država treba da budemo

Ovo je izjavio predsjednik Savjeta Zlatko Lagumdžija  uoči održavanja današnje konstituirajuće sjednice Savjeta, koji, po njegovim riječima, treba da posluži kao platforma na koju će se dolaziti i razgovarati o stvarima koje su bitne za trasformaciju društva.
Savjet će pratiti aktuelna događanja, pri čemu će se fokusirati na praćenje nove evropske incijative po sva tri elementa: ekonomskog razvoja, vladavine prava i strukturalnih promjena društva – rekao je Lagumdžija.
S obzirom na to da je rad Savjeta formiran projektno uskoro će se osnovati i projektne grupe koje će se, između ostalog, baviti ekonomskim razvojem, obrazovanjem te  strukturalnim reformama.
Savjet trenutno ima 28 članova, koji nisu samo ljudi iz SDP-a, odnosno kako kaže Lagumdžija „okuplja ljude koji su presjek društva i zagovornici jedne drugačije BiH kao civilno društvo”.
Među njima je profesor Ivo Komšić koji je izrazio važnost da će se Savjet baviti strategijom koja će približiti BiH Evropskoj uniju te kako standarde EU primijeniti u zemlji s lošom ekonomijom i neuređenim pravnim sistemom. Nada da će Savjet ostvariti postavljene ciljeve, prvenstveno ekonomske i strukturalne.
Također, radi se o projektu koji se odnosi na promjene u samom pravnom sistemu, odnosno ono što je definirano Dejtonskim ustavom. To su veliki problemi na kojem uvijek zapinje dnevna politika i vladajuće političke stranke se obično sukobe  u vezi s ovakvim problemima – rekao je Komšić.
Osim Ive Komšića, Savjet SDP-a BiH za strategiju i razvoj društva i države čine: profesori Nediljko Bilić, Muhamed Budimlić, Slavko Dragičević, Salih Fočo, Senadin Lavić, Danijela Martinović, Jasmina Selimović, Željko Šain, Dželal Ibraković, Elvedin Grabovica, Lidija Korać, Hadžem Hajdarević, Jasmin Hošo, Igor Kamočaji, Ensar Karić, Vanja Kenjić, Saša Magazinović, Alen Marjanović, Damir Mašić, Eldin Mijoč, Semir Mušija, Kenan Rešo, Franjo Šarčević, Emir Zlatar i Aner Žuljević. (SDP)

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime