Problemi privrednika u Prijedoru: Zemljište propada, ali ga ne daju farmerima

0
2

jusuf-arifagic

Doboj – U Bosanski Petrovac će biti prebačen podmladak i dio stada, dok muzne krave ostaju u Trnopolju, kazao je Arifagić

Kao povratnik koji je u prijedorskom naselju Trnopolje zaposlio na desetine osobe i u budžet uplatio milione KM, Jusuf Arifagić je primjer kako se gradi domovina. U svom rodnom gradu iz kojeg je u ratu protjeran izgradio je farmu autohtonog norveškog govečeta. Umjesto da mu lokalne i entitetske vlasti pomognu, on se susreće sa nerazumijevanjem i birokratskim problemima. Ipak, poručuje da ga “niko neće baciti na koljena“.

Nedostatak zemljišta

Arifagić nam je ispričao da je ključni problem za njegovu firmu Arifagić Investment bio nedostatak većeg zemljišta na kojem bi oko 650 grla imalo hranu.

– Vlasti Grada Prijedora i RS-a obećavali su ali nisu ništa poduzeli da mi osiguraju dovoljne količine zemljišta kako bi mogao pripremiti hranu za krave. Ali uspjeli smo postići dogovor u Bosanskom Petrovcu u koji ćemo prebaciti podmladak i dio stada – kaže Arifagić.

Prema njegovim riječima, više od 50 posto zemlje u Prijedoru propada, a za one koji upravljaju enormnim količinama zemljišta kaže da najvjerovatnije nemaju ni jedne krave u štali. Problem mu predstavlja i niska otkupna cijena mlijeka od oko 30 feninga po litri.

Poručuje da ga ipak ništa neće baciti na koljena i da će istrajati unatoč nepovoljnom poslovnom okruženju. Također posjeduje i firmu Geno Balkan d.o.o. koja uvozi smrznuta sjemena norveškog elitnog bika te ih prodaje u BiH i Srbiji, dok mu je u Hrvatskoj kupac Agrokor Ivice Todorića. Ističe da je norveško goveče otporno, daje velike količine mlijeka i ima malu smrtnost teladi.

Ekonomska isplativost

Govoreći o planovima za 2016. godinu, Arifagić kaže da će potražiti devastirane objekte kako bi ih kupio i preuredio za potrebe farme ili će sam morati graditi, jer su sadašnji kapaciteti popunjeni.

– Borimo se, ulažemo u nauku, nastojimo optimizirati proizvodnju, pravimo uštede. U 2016. planiram širiti proizvodnju i broj grla, ali sve ide previše sporo zbog teške situacije u zemlji – navodi Arifagić i dodaje da na farmi radi oko 30 radnika.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime