Problem sa parkingom u Sarajevu bi mogao biti riješen? U 2016. godini izgradnja podzemnih garaža!

0
1

Sarajevo – Saobraćajna gužva i nervozni vozači koji pokušavaju parkirati svoja vozila su svakodnevnica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Uzrok problema koji već godinama opterećuje bh. prijestolnicu je hronični nedostatak parking mjesta.

Problem saobraćaja u mirovanju u KS-u jedan je od najaktuelnijih i najvećih problema koje Kanton ima. Zbog tog problema su planirana određena finansijska sredstva u budžetu 2016. godine.

“Gorući problem saobraćaja u mirovanju odnosi se na centralne općine u Kantonu, a to su Centar i Stari Grad gdje su uglavnom koncentrisane najvažnije javne institucije, privredni i kulturni objekti, turistički, ugostiteljski, hoteli, trgovačke radnje i dr.”, rekao je ministar saobraćaja KS, Mujo Fišo za Source.

U tom smislu predviđena je gradnja podzemnih garaža, puštanje u funkciju parkinga kod Narodnog pozorišta kao i više parking prostora na području cijelog Kantona Sarajevo.

“Važno je istaći da ćemo u cijeli sistem saobraćaja u mirovanju uključiti i privatne parkinge kao dopunu usluge parkiranjem”, kazao nam je Fišo.

Sve ove aktivnosti Ministarstvo će ugraditi u pravni okvir donošenjem Uredbe o saobraćaju u mirovanju u KS, a čija izrada je u završnoj fazi.

“Pošto je saobraćaj u mirovanju jedan od gorućih problema cijelog kantona, a posebno centralnog gradskog jezgra koje pokrivaju općine Centar i Stari Grad, odlučili smo se za donošenje Uredbe, a ne Zakona jer je implementacija Uredbe brža i efikasnija i donosi je Vlada”, dodao je ministar Fišo.

Posebna aktivnost u 2016. godini vodiće se na:
– Izgradnji podzemnih garaža,
– Proširenju broja uličnih parking mjesta na području KS,
– Nabavka opreme automatske naplate parkiranja čime se osigurava kontrola naplate i prihoda,
– Nabavka 80 parkomata
– Opremanje Centra inteligentnog upravljanja mirujućim saobraćajem,
– Postavljanje hrizontalne i vertikalne signalizacije sa numeracijom svih parking mjesta, do sad je obilježeno 20 ulica.

Novinarka: Merima Druškić

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime