Pro-režimska milicija ”Shabiha” pljačka i terorizira stanovnike jugo-zapadnog Halepa

0
3

b14covgigaasefy

Pro-režimska alevitska milicija ”Shabiha” (Šabiha), ili kako je zovu ”nacionalna garda/odbrana”, posljednjih dana pljačka imovinu civilnog stanovništva u jugo-zapadnom Halepu, i zaposjeva njihove domove.

Dopisnik sirijskog portala El-Dorar Al-Shamia kaže kako ”nacionalna garda” terorizira lokalno stanovništvo na određenim lokalitetima u distriktu Hamadaniyah, u jugo-zapadnom Halepu, te da prisiljava mnoge porodice da napuste svoje domove pod izgovorom očuvanja njihove sigurnosti.

U početku stanovništvo je odbilo da se iseli, međutim, onda je ”nacionalna garda” počela da neselektivno puca po civilnim stambenim objektima.

Izvor dodaje da su ubrzo nakon pucnjave pristigli mnogi kamioni kako bi nasilno pokupili stanovnike, dok je sam čin njihovog neselektivnog pucanja/napada na civilne objekte svaljen na koaliciju Džejšul-feth i njihove pobunjeničke saveznike, sve kako bi se opravdalo ovo nasilno iseljenje.

Također, izvor dodaje da su se u tim zaposjelim civilnim objektima pripadnici ”nacionalne garde” ukopali i mnoge okruge pretvorili u ratnu zonu, radi mogućeg napada Džejšul-fetha i saveznika koji su se probili u Hamadaniyah distrikt.

Distrikt Hamadaniyah na mapi:

Screenshot_27

Šta je milicija ”Shabiha” ?

Milicija ”Shabiha” (Šabiha) oformljena je 1980-te godine, te je uglavnom čine sirijske alevije (pripadnici Assadove sekte).

Milicija je oformljena kako bi vojno uticala na sigurnost i stabilnost sekularističke Bat’h partije i porodice Al-Assad koja sirijom vlada skoro 50 godina, koja ju je zapravo i oformila.

Svoju prošlost zasniva na mnogobrojnim gušenjima civilnih ustanaka i pobuna, poput onog u gradu Hama kada je Muslimansko bratstvo uz pomoć stanovnika pokrenulo veliki ustanak. Ključnu ulogu u gušenju ustanka imala je ”Shabiha” milicija, i tada, 1882. godine, ubijeno je između 40.000 i 70.000 stanovnika Hame dok je sam grad sravnjen do temelja.

Prilikom prvih narodnih demonstracija 2011. godine u Siriji, ”Shabiha” nije oklijevala te je odlučno i otvoreno napadala i likvidirala mnoge demonstrante. Ovakvi činovi napada na nenaoružane demonstrante zabilježeni su mnogo puta, a jedan od onih masakara koji je izazvao ogorčenost regije u svijeta je masakr u mjestu Houla kada je pomenuta milicija 25. maja. 2012. godine ubila 78 civila, a od toga 49 djece.

I dan danas, ova milicija čini strašne zločine nad civilima, i iako joj je glavno uporište u Latakiji, milicija je znatno prisutna u Halepu, kao i Damasku.

Na fotografiji u prilogu: Pripadnici ”Shabihe” (mada više liče na pripadnike neke gej ceremonije).

b14covgigaasefy

(Vijesti iz Sirije/ElDorar-AlShamia)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime