Priznanje „Hasan ef. Škapur“ dodijeljeno mr. Salih ef. Indžiću

0
8

Tešanj – U srijedu 23.12.2015. godine, u Gazi Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju, održana je centralna manifestacija za područje Muftiluka zeničkog povodom 12. rebiu-l-evvela, Dana rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s.

Prigodan program sadržan u učenju Kur-ana, mevluda, ilahija i kasida kojim su evocirane uspomene na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju izveli su imami Medžlisa IZ Tešanj, nakon čega su se prisutnim obratili: imam Ferhad-begove džamije mr. Enver ef. Kurtić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese mr. Dževdet Šošić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik mr. Salih ef. Indžić i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Na manifestaciji je uručeno priznanje i nagrada „Hasan ef. Škapur“ mr. Salih ef. Indžiću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Travnik. Priznanje laureatu uručio je mufija zenički mr. Ejub ef. Dautović, a nagradu predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

Mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, ukratko je rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur” i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu dodijeli mr. Salih ef. Indžiću.

Nakon što se zahvalio na dodijeljenom priznanju, mr. Salih ef. Indžić podsjetio je prisutne na značaj primjene sunneta u našem životu, te ukazao na metode i načine kojima je Poslanik, a. s., odgajao generacije na koje se mi pozivamo i koje su nam primjer i uzor.

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svojoj besjedi, između ostalog, istakao je: ‘’Bošnjaci su u svojim srcima uvijek čuvali ljubav prema Kur’anu, ljubav prema sunnetu i ljubav prema domovini. Zato je važno da i mi nastavimo da čuvamo i njegujemo ove vrijednosti, a posebno u ovim mubarek danima, kada govorimo o Božijem Poslaniku Muhammedu, a. s., i oživljavanju njegovog sunneta. Želim vas podsjetiti da je imperativ našeg vremena da učimo Kur’an, da slijedimo Božijeg Poslanika, da čuvamo namaz, da činimo dobročinstvo roditeljima, da odgajamo i obrazujemo svoju djecu i da čuvamo našu zdravu bošnjačku tradiciju’’.

U proteklom periodu za doprinos u razvoju hadiske znanosti dobitnici nagrade i priznanja bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd” Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu (2013.), mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički (2014.), prof. dr. Zuhdija Hasanović (2015.), te mr. Salih ef. Indžić ove godine.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime