Privrednici iz Kine zainteresovani za drvnu industriju u Bosanskom Petrovcu

0
24

posjeta_delegacija00Bosanski Petrovac – Općina Bosanski Petrovac, na čelu sa načelnikom općine Zlatkom Hujićem, primila je u četvrtak delegaciju privrednika iz Narodne Republike Kine sa predstavnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Na sastanku koji je održan sa načelnikom općine upriličena je dobrodošlica gostima i ukratko je prezentovana trenutna situacija u Bosanskom Petrovcu, a nakon toga održana je i prezentacija općine od strane načelnika i privrednika Bosanskog Petrovca.

Poseban osvrt je bio na drvoprerađivački sektor i mogućnostima razvoja općine i njenih kapaciteta u preradi drveta.

Predstavnici kompanije “Hengyang Jingda Wood Craft Company” pokazali su veliki interes za proizvode od drveta, koje bi izvozili na kinesko tržište, te iskazali zadovoljstvo ovakvim prijemom u općini.

Yang Chunmin, zamjenik direktora kompanije, istakao je želju za ulaganjem ove kineske kompanije i najavio mogućnosti ulaganja i buduće pregovore sa zainteresovanim privrednicima, prvo za otkup sirovina, a potom i za mogućnost kupovine fabrike.

“Mi hoćemo preko konkretnih pregovora, da obe strane, nađu zajednički jezik, kako za ulaganje tako i za ekonomski aspekt. Drago nam je i mislimo da će ubuduće, biti još bolja saradnja uz pomoć općine, a što se tiče tržišta svi proizvodi će se izvoziti na kinesko tržište, koristeći domaću radnu snagu, ovdje u Bosni”, dodao je Yang.

Načelnik Hujić je istakao: “Naša snaga je u ovom resursu koji imamo i oni su izabrali našu općinu, baš zbog toga. Ova delegacija je u toj misiji da razgovaraju sa ljudima na terenu i sami se uvjere kakvo je stanje. Oni ovdje misle ulagati i ovo je dokaz da je ekonomija jedini pravi izbor, prava trasa, koja vodi boljem životu”.

Nakon održanog sastanka, kineska delagacija u pratnji načelnika Hujića, obišla je preduzeća u Bosanskom Petrovcu, koja se bave preradom drveta kao i pogone za proizvodnju peleta.

 (ekapija.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime