Privođenja i pregledi igraonica za djecu u Srebrenici

0
24

poletarac-03Srebrenica  ̶  Nakon što su jučer u selima u okolini Srebrenice pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska (MUP RS) priveli Ramu Kadrića i Mirsada Sinanovića, danas je izvršen pregled i igraonice koja djeluje u sklopu Područne škole Potočari.

Pregled je izvršio pripadnik policijske stanice Srebrenica, koji inače radi na obezbjeđivanju ustanove. Naime, prema riječima građana Srebrenice, Vlada RS-a je u sklopu svojih mjera predvidjela novu vrstu obezbjeđivanja prostora u kojim borave djeca, odnosno, obrazovno-vaspitnih ustanova. Tako da se po jedan pripadnik policije može vidjeti ispred svake obrazovne ustanove.

– Grubo provođenje mjera –

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković govoreći o dešavanjima u Srebrenici posljednjih dana, kaže da je ova godina, iako je navikao na represivne mjere institucija RS-a, u smislu da se to sprovodi svake godine, malo preozbiljna obzirom da je riječ o obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Sva ova dešavanja uoči tog obilježavanju su mene malo zabrinula. Da budem iskren, iz razloga što se sve te stvari dešavaju poprilično grubo. Vidjeli ste kakva su pitanja postavljana porodici Kadrić, poput: ‘Što nosite šamiju? Što imate sufaru u kući? Što ste član islamske zajednice?. To su ataci na temeljno ljudsko pravo, odnosno na slobodu vjerovanja”, ispričao je Duraković.

Podsjetio je da je sinoć posjetio porodicu Kadrić i mišljenja je da su poprilično pogođeni.

“U mojim kontaktima sa ministrom Lukačom (Dragan, ministar unutrašnjih poslova RS), bio je poprilično služben prema meni, ono, pustite vi da policija radi svoje i nemojte se brinuti. Kako da se ne brinemo ako vam 50 policajaca upadne u selo od tri kuće, sa dugim cijevima, maskirani i hapse vas za neko teško krivično djelo s kojim nemate veze”, istakao je Duraković.

Naglasio je da su zaobišli policijsku stanicu u Srebrenici i otišli u selo sa pripadnicima policijske stanice iz Bratunca.

“To sve govori da se ovdje Bošnjacima ne vjeruje i da se na neki način zaobilaze građani ovog entiteta, po ustavu konstitutivni, ali očito, ovim svime pokazuju da nisu. Žele još više isprepadati u odnosu na svo prepadanje koje preživljavamo živeći ovdje”, kazao je Duraković.

– Ne prepadati djecu –

Dotakao se i pretresa, kako su neki mediji objavili, u obdaništu u Srebrenici, Duraković kaže da ne zna da se to dogodilo juče ali danas jeste.

“Ulazi se u obdaništa i to u Potočarima gdje su većinom bošnjačka djeca. Pretresaju se kao ormarići, a sve u svrhu prevencije. Meni je drago da su tako ažurni, ali mislim da ne trebaju prepadati još i djecu ako prepadaju odrasle, hapšenjima i privođenjem”, naglasio je Duraković.

Mišljenja je da se zbog novonastale situacije svi trebaju uključiti u dešavanja u Srebrenici te da, ukoliko MUP RS-a misli da to može jednostrano raditi onda su vrlo kontraproduktivni i da su narušili politički ambijent i suživot ljudi u ovom gradu koji se gradi 15 godina.

“Mi ne smijemo ovim novim događajima zaboraviti da se ovdje prije 20 godina dogodio genocid gdje su Bošnjaci katastrofalno stradali, gdje su njihovi članovi porodica ubijani od strane policije MUP-a RS-a koja se danas predstavlja kao policija koja želi zaštiti građane ili institucije. Mislim da to pokazivanje ‘mišića’ ne vodi nigdje”, istakao je načelnik Duraković.

Kako kaže, upozorio je sve relevantne institucije da se promijeni “ovakav odnos prema Bošnjacima prije nego što to bude kasno”.

“Bojim se da na ovakav način, ako nas ostavljaju na milost i nemilost ovih maskiranih tipova iz nekih specijalnih jedinica za terorizam, onda mi našu budućnost ovdje moramo drugačije gledati. Prvi put sam zabrinut lično za svoju porodicu i da li ovdje uopšte treba živjeti. Ja apsolutno nemam povjerenje u institucije RS-a. Mi nismo teroristi. Mi smo narod koji je porijeklom sa ovih prostora stotinama godina i neko nekim novim konceptima represije ne može nas tjerati. Nama je dovoljno da nam svi kažu, ali iskreno ovaj put, da smo ostavljeni sami sebi i da svoju budućnost potražimo negdje drugo”, poručio je Duraković.

– Veći stepen sigurnosti –

Vesna Jovanović, direktorica ustanove “Poletarac” u Srebrenici, kazala je da ovih dana djeca i vaspitači pokušavaju da rade sve ono što inače rade. Pojašnjava da i na njih utiče “ova situacija”.

“Za nas je to nešto što se zove uznemirenje. Ja sada govorim dječijim jezikom i jezikom svih roditelja koji trebaju u ovim uslovima, totalne napetosti, da ujutro krenu na posao i dovezu dijete u vrtić i da ga tu ostave te da imaju vjerovanje da njihovom djetetu ništa neće da fali do 16 sati”, istakla je Jovanović.

Prema njenim riječima, Vlada RS-a je u sklopu svojih mjera predvidjela novu vrstu obezbjeđivanja prostora u kojim borave djeca, odnosno, obrazovno-vaspitnih ustanova.

“Prije početka rada jutrošnje smjene u dječijoj igraonici ‘Drugarstvo’ u Potočarima, ja sam obaviještena od strane mojih uposlenika, da je policajac koji je redovno obezbjeđivao taj prostor, što je podrazumijevalo da bude ispred i u školi, jutros izvršio pregeld prostorija cijele područne škole u Potočarima u kojoj je u jednom adaptiranom prostoru smještena i igraonica”, ispričala je Jovanović.

Kako kaže, od komandira policije u Srebrenici je dobila informaciju da je to sve bilo u sklopu redovnih aktivnosti koje imaju za cilj da obezbijede povećan stepen sigurnosti za svu djecu Srebrenice.

“Jedino što je meni ostalo nejasno, a izazvalo je veliki grč. U najmanju ruku, ja bih kao direktor institucije trebalo da znam da će tako nešto biti sprovedeno u mojoj igraonici. Sve je to izazvalo veliko uznemirenje. To je poslužilo i stvorilo mnogo prostora da se s tim manipuliše, da se podižu tenzije tamo gdje ne treba”, poručila je Jovanović.

Kako kaže, sva sreća pa djeca nisu bila došla, a pregled je izvršila ta jedna osoba.

“Dobrodošlo je prisustvo policijskog radnika jer i ja dam torbu na pregled kad dolazim na posao. Međutim, jučerašnja hapšenja na području Srebrenice su povećala i stepen straha i uznemirenja”, poručila je Jovanović.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer su proveli akciju pod nazivom “Ruben” u kojoj je priveden veći broj osoba i pretresene 32 lokacije. Akcija je provedena po nalogu Specijalnog tužilaštva RS, a privedene osobe sumnjiče se za umiješanost u nabavljanje oružja i eksploziva s ciljem izvođenja terorističkih akata na institucije RS i njihove predstavnike, saopćeno je iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime