Pripremljena četiri nova zakona iz oblasti finansija

0
3

Brčko – Skupština Brčko distrikta trebalo bi najkasnije do kraja godine da usvoji nacrte četiri zakonska akta, čijom primjenom će biti stvoreni preduslovi za razmjenu podataka o poreskim obveznicima između poreskih organa u BiH i brčanske Poreske uprave, potvrdila je savjetnik direktora Direkcije za finansije Slavica Vujić.

Riječ je o nacrtima zakona o fiskalnim sistemima, zakona o računovodstvu i reviziji, zakona o deviznom poslovanju, te zakona o dopunama Zakona o platnim transkacijama.

Vujićeva kaže da je bilo neophodno početi proceduru donošenja ova četiri zakona s obzirom da je Brčko distrikt zaostajao u odnosu na entitete i da je na neki način bio izvan sistema.

„Prvo se pojavila potreba za donošenjem zakona o fiskalnim sistemima zbog obaveze evidentiranja svakog pojedinačnog prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno kase, bez obzira na način plaćanja“, rekla je Vujićeva novinarima.

Ona je objasnila da je novi zakon o računovodstvu i reviziji neminovan, jer primjena starog nije davala nikakve rezultate, nakon što su entiteti 2010. godine donijeli nove zakone koji su hramonizovani i „snažno podržavaju primjenu međunarodnih standarda“.

Kao razlog za donošenje Zakona o deviznom poslovanju, Vujićeva je navela da je ova oblast u Brčko distriktu „potpuno van kontrole“.

„Zakon o dopunama Zakona o platnim transkacijama neophodno je donijeti kako bi moglo da se reguliše obaveza držanja novčanih sredstava na računima kod banaka preduzećima i preduzetnicima koji obavljaju registrovanu djelatnost u Brčko distriktu“, rekla je Vujićeva. Srna

(capital.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime