Pripreme za obilježavanje 70. godišnjice pruge Brčko – Banovići

0
4

Tuzla – Pripreme za obilježavanje 70. godišnjice izgradnje željezničke prige Brčko – Banovići bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i članova Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlankog kantona (SABNOR TK).

”Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca”, bile su svojedobno riječi velikana Miroslava Krleže, a ta prva ”dječija pruga” 7. novembra ove godine će obilježiti svoj, jubilarni 70. rođendan.

Skoro 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta učestvovalo je u gradnji legendarne pruge davne 1946. godine, prisjetili su se predstavnici SABNOR-a, ističući da je ovaj događaj značio i početak internacionalnog volonterizma.

Danas je dogovoreno da premijer Kantona Bego Gutić bude i predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije.

”Vlada Tuzlanskog kantona će svakako podržati realizaciju ovog značajnog projekta, jer je, uz Rudnik Banovići, pruga bila okosnica razvoja cijelog ovog regiona”, rekao je premijer Gutić i dodao da očekuje da u realizaciji manifestacije uz Kanton učestvuju Općina Banovići i Brčko Distrikt.

S tim u vezi danas je dogovoreno da zamjenici predsjednika Organizacionog odbora budu načelnik Općne Banovići Midhat Husić i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić, što i simbolično pokazuje regionalni značaj ove manifestacije.

”SABNOR će do prve sjednice Organizacionog odbora pripremiti okvirni i finansijski plan manifestacije, tako da se već od te prve sjednice mogu provoditi i konkretne aktivnosti na realizaciji”, reako je predsjednik SABNOR-a TK Zlatko Dukić.

Osim premijera Gutića i predsjednika Dukića današnjem sastanku su prisustvovali zamjenik predsjednika SABNOR-a TK Anto Divković, te Petar Brkić i Sead Ribić u ime Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Banovići, saopćeno je iz Vlade TK.

(rtvslon.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime