Primjerak Kur’ana biser islamske kaligrafije

0
12

timthumbSanski Most  ̶  Nesudin Talundžić žitelj Starog Majdana, kod Sanskog Mosta, vlasnik je zasigurno jedne od najvećih muzejskih kolekcija na ovim prostorima. U njegovoj kolekciji nalazi se mnoštvo historijskih predmeta, kao što su staro naoružanje, posuđe, vrijedni nakiti i ukrasni predmeti, umjetničke slike, a posebno bogatstvo čine stare i rijetke knjige, manuskripti, arhivski i drugi materijali čija starost je i po nekoliko stotina godina.

Talundžić kaže da je to samo dio prebogate kolekcije koju je njegova porodica tokom nekoliko desetljeća marljivo sakupljala. Ovu ljubav prema starinama naslijedio sam od svog oca. -Da najveće zasluge za ovo historijsko bogastvo koje imam pripada mom ocu inžinjeru građevine Abdulahu, koji je sve ovo decenijama ljubomorno sakupljao, kaže Nesudin Talundžić.

Pojašnjava da je njegov otac bio poznati inženjer građevine te da je desetljećima pa i cijeli svoj život radio kao zaposlenik Gradskog građevinskog zavoda u Beogradu, gdje je proveo najveći dio svog života. Međutim, raritetni i vrijedni predmeti čuvaju se u neadekvatnim prostorijama, kaže Talundžić, dodajući da je na improvizirajući način zaštitio osjetljivije predmete od djelovanja vanjskih utjecaja i propadanja. Međutim, za njihovu trajniju zaštitu potreban je adekvatan prostor. Osim toga, kako kaže, njegova porodična kuća je već nekoliko puta bila na udaru provalnika koji samo pukom slučajnošću nisu uspjeli nešto da otuđe.files

Moj otac, koji se kao numizmatičar družio sa numizmatičarima iz Srbije, koji su se okupljali u tadašnjoj Galeriji fresaka, saznao je za direktnog potomka Milana Obrenovića, koji je zbog osiromašenja prodavao vrijedne stvari. Sjećam se kako je tada došao ushićen kući govoreći o Kur’anu iz 1757. godine te da nije vidio bolje očuvan primjerak te starosti, priča Talundžić. Dodaje da je potomak Obrenovića prodavao i jednu sedžadu s posvetom, koja je bila poklon turskog dvora, ali je otac nije mogao kupiti.

–Ovaj primjerak Kur’ana biser je islamske kaligrafije i rađen je zlatnim nitima. Njegova vrijednost je u ispisu izuzetne vrijednosti, a poznat je i prepisivač ovog manuskripta. Radi se o Kurdi Musi, učeniku imama Ahanizadea, a rukopis je završen u Istanbulu, objašnjava Talundžić. Na kraju Tulundžić je izrazio svoju želju kad bi lokalna vlast imala sluha pa da se u Sanskom Mostu otvori adekvatan prostor za gradski muzej. Za Tulundžića treba reći da pored skupljanja starih stvari, često odlazi na mjesta koja nešto znače za Sanski Most iz historije. -Ja sam jedan od rijetkih koji je otkrio poznatu Hrustovu pećinu i u koju sam prvi kročio. Sve mi se to urezalo u krvotok i od toga ne mogu odustati, kad nešto želim da istražim o tome često sanjam dok ne ispunim svoju istraživačku želju, dodao je na kraju Tulundžić.

(reprezent.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime