Primjer Krajišnika koji je ostvario američki san (Video)

1
39

VIDEO: Primjer Krajišnika koji je ostvario američki san

Formula uspjeha: Rad, rad i samo rad FORT WAYNE, INDIANA – Nakon dvomjesečnog putovanja po Americi i Kanadi našim vjrenim čitateljima počinjemo uz video zapise objavljivati lijepe priče i utiske sa istoga….

Formula uspjeha: Rad, rad i samo rad

FORT WAYNE, INDIANA – Nakon dvomjesečnog putovanja po Americi i Kanadi našim vjrenim čitateljima počinjemo uz video zapise objavljivati lijepe priče i utiske sa istoga. Prvu od dvadesetak pripremljenih priča i reportaža posvetili smo jednom Krajišniku, iz Fort Wayne u Indiani, rodom iz Marjanovca kod Velike Kladuše, koji je za kratko vrijeme, hrabro i odlučno, u početku sanjao a danas već dosanjao američki san. Ovakvih priča i različitih formula za uspjeh, na sreću, ima mnogo, a akter ove priče je Sead Ćatić – Gigo. On je danas jedan od najvećih biznismena u Fort Wayne iz reda doseljenika iz BiH i jedan od najvećih u Americi. Njegova kompanija nosi naziv „Miky Transport“ što asocira na kompaniju koja se bavi transportom roba.

Sead Ćatić – Gigo nije se davno počeo baviti ovim biznisom ali jeste bio hrabar i odlučan kad je trebalo što danas rezultira izvanrednim rezultatima njegove kompanije postignutih za relativno kratko vrijeme. Jedan od važnijih Seadovih ciljeva ostvaren je kroz zapošljavanje njegove braće i rodbine a potom i ostalih Kladuščana i Krajišnika. Sa Gigom rade još tri njegova brata i manji suvlasnici su kompanije koja ima dva velika skladišna prostora sa parkingom. Jedan koriste za vlastite potrebe dok je drugi iznajmljen drugoj kompaniji. U kompaniji je u fazi kompletna zamjena starijih kamiona sa potpuno novim i ima ih u ovom trenutku više od trideset dok prikolica ima stotinu. U kompaniji je zaposleno šezdeset radnika a svakako je zanimljivo da je samo jedan od vozača kompanije bosanac dok su svi ostali amerikanci. Drugu grupu uposlenih u kompaniji čine vlasnici kamiona koji sa istom imaju ugovorni odnos i voze za „Miky Transport“. Oni su većinom Krajišnici ali i Bosanci iz drugih dijelova BiH. Pored ove, u gradu Fort Wayne egzistira još tridesetak prevozničkih kompanija i sve su uspješne što potvrđuje da jedna drugoj nije konkurencija jer posla u Americi ima za sve. Procjenjuje se da je u ovom gradu živi oko 300 krajiških familija što znači da svaka deseta ima prevozničku kompaniju.
Boravak u ovoj kompaniji iskoristili smo za razgovor sa njenim većinskim vlasnikom i direktorom, koji je u ovom gradu cijenjen i poštovan od svojih sugrađana. Iz tog razloga Gigo je, pored svog posla, na sebe preuzeo breme odgovornosti za vođenje organizacije zaživljavanja Zavičajnog kluba Krajišnika, učestvuje u izgradnji džemata i džamije a bio je predsjednik Organizacionog odbora za organizaciju i realizaciju 18. Krajiškog teferiča koji je 29. augusta održan u ovom gradu. Već smo pisali kako je ovo bio jedan od najbolje organiziranih teferiča do sada. Pored svega, Gigo je veoma aktivan u humanitarnom i donatorskom radu i na tom polju je među najistaknutijim Krajišnicima u Americi. Gigo voli Bosnu i Hercegovinu i svoj zavičaj što potvrđuju zastave i brojni suveniri u njegovim uredima koji potječu gotovo iz svih gradova Unsko-sanskog kantona.

Izvor: Reprezent.ba

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime