Primaoci invalidnina u FBiH očekuje rješenje situacije, ali najavljuju i određene mjere

0
4

imena-i-prezumena-osoba-kojima-je-ukinuta-invalidninaSarajevo – Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida  Federacije BiH Ale Hošić očekuje od današnjeg susreta s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem određene informacije u vezi s prevazilaženjem postojećeg stanja i nemogućnosti isplate lične i porodične invalidnine za pripadnike ratnih vojnih invalida i porodice šehida i poginulih boraca.

 

 

– Neko od najbližih rješenja mogla bi biti sjednica Ustavnog suda FBiH najavljena za sutra na kojoj očekujemo da bude donesena barem privremena mjera i tako bude omogućeno ministru finansija Anti Krajini ili nekom drugom ovlaštenom licu da uime Ministarstva finansija potpiše ove tranše i ostale transakcije koje se tiču tog ministarstva – kazao je Hošić.

 

 

Ističe veliki pritisak koji dolazi iz kantonalnih i općinskih organizacija Saveza da se “poduzmu konkretni potezi, odnosno na neki način izrazi protest, pred nadležnim institucijama ili na neki drugi način, u odnosu na ono što im se trenutno dešava“.

 

 

– Sve to ovisi od rezultata sastanka s federalnim premijerom i od presude Ustavnog suda FBiH jer ćemo, pretpostavljam, tek sutra imati neko rješenje na vidiku u prevazilaženju ovog problema – kazao je.

 

 

Hošić kaže da se lične i porodične invalidnine obično isplaćuju oko 10. u mjesecu, a  prima ih oko 100.000 korisnika.

 

 

Tome se dodaje i po dva ili više članova njihovih porodica, a za mnoge od njih to je jedini izvor prihoda za život.

 

 

Odgovore na pitanje kad će biti isplaćene invalidnine s nestrpljenjem očekuju i primaoci neratnih invalidnina.

 

 

Oni su, po riječima predsjednika Saveza invalida FBiH Zijada Arapčića ta davanja trebalo da dobiju danas.

 

 

– Čekamo da vidimo šta će poduzeti ratni vojni invalidi, ali prije toga čekamo da vidimo da li će nešto biti riješeno u vezi  s potpisom. Ukoliko ništa ne bude riješeno u vezi s tim, te ako ratni vojni invalidi ništa ne poduzmu, onda smo mi na redu – kazao je Arapčić.

 

 

Ranije danas Agenciji FENA potvrđeno je iz Ministarstva finansija FBiH da danas neće biti isplaćene invalidnine za ratne vojne invalide, članove šehidskih porodica i porodica poginulih boraca, iako su za tu namjenu osigurana sredstva.

 

 

Tranša ne može biti isplaćena bez potpisa ministra finansija.

 

 

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir donio je 3. januara odluku o razrješenju ministra finansija FBiH Ante Krajine.

 

Dok ne bude riješena situacija s ministrom finansija neće biti moguće ni isplate invalidnina za neratne invalide, kao ni plaća za budžetske korisnike, poticaja za poljoprivredu kao ni drugih isplata.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime