Prijetnje smrću mogućem kupcu Agrokomerca

0
15

Velika Kladuša – Uoči kupnje nekadašnjeg privrednog giganta, Nihad Imamović dobio je prijetnje smrću.

Jedan od sektora nekadašnjeg privrednog giganta iz Velike Kladuše, Agrokomerca, krajem prošlog mjeseca na trećoj javnoj ponudi postigao je maksimalnu cijenu od gotovo šest miliona eura.

Ipak, najozbiljniji potencijalni kupac nekoliko dana pred istek licitacijskog roka želi odustati od ponude zbog prijetnji smrću koje je dobio, javlja Sinan Šarić, novinar Al Jazeere.

Nekadašnji jugoslovenski prehrambeni gigant i u fizičkom smislu skoro pa da više ne postoji.

Radnik Agrokomerca Refik Tabaković je rekao: “U Agrokomercu sam već 35-36 godina i još kao mladić sam radio na montaži ovih objekata. Trenutno Agrokomerc ne proizvodi ništa. Finansiramo se iz zakupnina, plate su polovina od neto plate. Ima nas negdje 80 na području Kladuše”.

“Gotovo jedini upotrebljivi dio Agrokomerca je njegova prehrambena industrija. Ona čini između pet i deset posto ovog preduzeća i upravo je ona bila dio sudske prodaje”, javlja Šarić.

Njom se trebao namiriti dug od blizu milion eura prema povjeriocima. Procijenjena vrijednost firme bila je gotovo 11 miliona eura, a najveći ponuđač bila je firma EIN Natural sa ponudom od blizu šest miliona.

Mediji su uveliko licitirali time da bi ovaj pogon mogao dobiti novog vlasnika i početi poslovati. To se neće desiti, jer je pet dana pred kupnju vlasniku firme EIN Natural Nihadu Imamoviću prijećeno smrću.

Anonimne prijetnje

Imamović je rekao: “Poziv je bio anoniman, pitali su je li to firma EIN Natural, tražili su mene. Kada su rekli da sam na putu, onda su zamolili da prenesu poruku gdje su na neki način zaprijetili meni i mojoj familiji ako se to realizuje da nam prijeti smrt”.

Istraga bi trebala pokazati o čijoj i kakvoj se prijetnji radi. Međutim, i prije ovog događaja Nihad Imamović je bio skeptičan, jer su reakcije i lokalne zajednice i sindikata bile negativne.

“Ja kažem da mi moramo raditi s tim ljudima i dobro bi bilo da je bila ta pozitivna reakcija. Međutim, iz tog saopštenja sindikata se vidi da je to vrlo negativna reakcija”, rekao je Imamović.

U sindikatu tvrde da nemaju ništa protiv novog ponuđača. Njihovi razlozi otpora su zbog sudskog načina prodaje, a ne privatizacije.

Mujo Milak, povjerenik sindikata Agrokomerca, rekao je: “Sindikat je decidan da je protiv takvog načina privatizacije, jer takvim načinom gubi se status, radno pravni status radnika, jer prodajom kupac nema nikakve obaveze prema radnicima”.

Od nekadašnjih 12.000 zaposlenih, Agrokomerc danas zapošljava malo više od 200 ljudi. Za ukupnu privatizaciju trebalo bi mnogo više novca.

Procjena vrijednosti cijele kompanije, bez imovine van BiH, je blizu 200 miliona eura. Ukupni dugovi Agrokomerca po osnovu kredita, poreza i potraživanja radnika su veći od 50 miliona.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime