Prijem za goste saudijskog kralja iz BiH koji će obaviti hadž

1
7

Prijem za goste saudijskog kralja iz BiH koji će obaviti hadž

Sarajevo – Za hodočasnike iz Bosne i Hercegovine koji na hadž ove godine putuju u okviru projekta „Gosti Sluge dvaju časnih harema“, u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ upriličen je prijem.

Grupa od 40 vjernika će obaviti hadž koji finansira Sluga dvaju harema – kralj Selman bin Abdulaziz Al Saud, a ove godine Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH je izabrala ugledne ljude iz BiH akademike, univerzitetske profesore, ljekare, ekonomiste, ineženjere koji će predstaviti BiH i obaviti hadž. Prošle godine su to bili članovi Islamske zajednice.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Momina je uz čestitke hadžijama kazao da je ove godine grupa hadžija veća i “to je pokazatelj pažnje koju poklanja Sluga dvaju harema Bosni i Hercegovini.

Izrazio je nadu da će gostima saudijskog kralja koji idu da obave hadž biti udobno, da će biti sretni i raspoloženi.

Potvrdio je da je priprema za hadž velika odgovornost, prema kojoj se krajnje ozbiljno odnose te da Vlada ulaže napor da hadž protekne sigurno i mirno, te da će nadležne institucije biti na usluzi gostima Milostivog.

Hadž mebrur (ispravno obavljen hadž) hadžijama su poželjeli i direktor Kulturnog centra “Kralj Fahd” i ataše u ambasadi KSA u BiH Abdul-Medžid Gajs, bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

U okviru ovog projekta, ove godine hadž će obaviti vjernici iz više od 60 zemalja, a za goste iz Palestine osigurano je više od 1.000 mjesta.

– Ovo je dobra prilika da se odabrane hadžije, uglednici iz BiH sretnu s drugim hadžijama iz čitavog svijeta i razmjene iskustva. Projekt se saastoji od posjete Mekki, obilazak i obavljanje hadžskih obreda, a nakon toga, hadžije posjećuju i Medinu. Također, to je priliku da se kroz kulturne i obrazovne programe druže s učenim ljudima iz KSA – kazao je direktor Gajs.

U okviru ovog projekta, ove godine hadž će obaviti vjernici iz više od 60 zemalja, a za goste iz Palestine osigurano je više od 1.000 mjesta.

Nakon prikazivanja dokumentarnog filma o projektu „Kraljevi gosti na hadžu“, budućim hadžijama su podijeljeni ihrami, hodočasnička odjeća bijele boje.

Petu islamsku dužnost – hadž, ove 2016./1437. hidžretske godine obavit će 1.411 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sve hadžije putuju avionom. Prva grupa kreće na put iz Sarajeva do Medine 29. a druga 30. augusta.

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime