Prijedorski kraj bogatiji za još jednu turističku destinaciju (FOTO)

1
20

160313012.4_xxlPrijedor – U naselju Kamičani kod Kozarca, u podnožju planine Kozare, u završnoj fazi je izgradnja budućeg Turističko-rekreacionog centra “BK Oaza”, koji će, nema sumnje, znatno obogatiti turističko-ugostiteljsku ponudu prijedorskog kraja.

Njegovi vlasnici, bračni par Kadir i Borka Džonlagić dosad su u izgradnju i opremanje uložili nešto preko 2 miliona KM vlastitih sredstava.

Na prostoru od 14.000 metara kvadratnih izgrađen je restoran kapaciteta 210 mjesta, s 8 soba, 2 bungalova za smještaj dvije četvoročlane porodice, jezero koje je poribljeno sa 3,5 tone ribe i preko kojeg je izgrađen mali most, a izgrađeni su i šadrvan, manji natkriveni prostori za boravak na otvorenom, kao i prostor u kojem su smještene razne vrste životinja.

Potencijalnim turistima nude bitne novine

“Prije tri godine krenuli smo s njegovom izgradnjom. U početku nismo namjeravali da išta od objekata gradimo, već smo imali ideju da svoj posjed uredimo tako što ćemo na njemu izgraditi jezero, a kad je izgrađeno, počeli smo polako graditi i ove dosad izgrađene objekte”, kazao je Kadir Džonlagić. On živi u Švajcarskoj 32 godine, a sa suprugom ima u Lucernu firmu koja se bavi transportom i dosad se nisu bavili turističko-ugostiteljskim poslovima, međutim s kolikom odgovornošću su mu pristupili govori i činjenica da će budućim turistima ponuditi bitne novine i odnosu na ponudu koja im je dosad nuđena.

“Naš restoran će posjetiocima, pored tradicionalnih jela iz domaće kuhinje s ovih prostora, nuditi jela iz italijanske i njemačke kuhinje i za njihovo pripremanje obezbijedili smo domaće i strane vrhunske stručnjake”, rekao je Kadir Džonlagić.

Pored toga, u toku su pripreme oko izgradnje još 13 bungalova, čime će biti obezbijeđeni solidni smještajni kapacitet.

Posebna atrakcija biće turistički vozić sa 24 mjesta koji će uskoro biti u funkciji i koji će svaki sat saobraćati prema Kozarcu. Karta će koštati 1 KM i za nju će “putnici” u restoranu moći popiti kafu.

U ljetnjem periodu dva puta u toku dana vozić će saobraćati za Kozaru, tačnije za Mrakovicu i tako će ove dvije obližnje turističko-ugostiteljske destinacije biti povezane.

Džonlagić je rekao da trenutno zapošljavaju 13 radnika, te da se nada da će ih do kraja godine biti zaposleno još sedmoro.

Čudan zahtijev Elektroprivrede RS

“Tradiciju” da se na bosanskohercegovačkim prostorima gotovo nijedan projekat ne može realizovati bez problema, nije iznevjerila ni Elektroprivreda RS.

“Od nas je zatraženo da izdvojimo 52 hiljade KM za postavljanje trafoa na našem posjedu, koji bi bio njihovo, a ne naše vlasništvo, na šta mi nismo pristali.

Odlučili smo se da koristimo agregat, što neće biti baš jednostavno za naše mašine i opremu, naročito onu u kuhinji za koju smo izdvojili 250 hiljada KM, a ni za posjetioce koji će čuti njegov rad, ali drugo rješenje za sada ne vidimo”, istakao je Donlagić.

Problem je što se do ove destinacije stiže makadamom

“Gradonačelnik Prijedora nam je obećao da će se put u aprilu asfaltirati, a ako se to ne uradi, sramota će biti da i domaći i inostrani posjetioci, koji planiraju krajem marta doći ovdje, dođu makadamom”, naglasio je on.

Rekao je da je znatno veću sreću ima sa zagrijavanjem prostora, jer je za energent odabrao biomasu, kojom ga uredno snabdijeva prijedorski proizvođač.

I pored pomenutih problema sa kojima se susreću, supružnici Džonlagić zasad ne odustaju od svojih planova.

“Moj suprug ima želju da ovdje napravi hipodrom, jer voli konje i to će nam sada biti prioritet. U kasnijem periodu možda izgradimo neke sportske centre za rekreaciju ili neke bazene, ali zasad je suviše rano da pričamo o tome”, kazala je Borka Džonlagić.

Njen suprug je rekao da im je za izgradnju hipodroma potreban dodatni prostor i da pod koncesiju planiraju uzeti 90 dunuma, koji su u njihovom susjedstvu, a koji su u vlasništvu Grada Prijedora.

Supružnici Džonlagić su se upoznali u Švajcarskoj.Borka je iz Nikšića i kao učenica osmog razreda sa ekskurzijom je boravila na Kozari i u Prijedoru. “Čudna je sudbina. Nisam mogla ni zamisliti da ću doći ovamo i određen period u godini živjeti ovdje u blizini ove planine i ovog grada. Jedno od nas je iz Bosne, a drugo iz Crne Gore i pokazalo se da je to dobra kombinacija.”

160313012.7_xxl 160313012.6_mn 160313012.5_xxl 160313012.4_xxl 160313012.3_xxl 160313012.2_xxl

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime