Pronađeni ljudski skeletni ostaci žrtava sa područja Prijedora

0
4

BOSANSKI NOVI: Pronađeni ljudski skeletni ostaci žrtava sa područja Prijedora

Prijedor – Na lokaciji Hozića kamen, općina Bosanski Novi, vrši se ekshumacija u kojoj su do sada pronađeni prvi skeletni ostaci ljudskog porijekla.

Početkom ove godine formirana je operativna grupa za nestale osobe u BiH, koju čine predstavnici Tužilaštva BiH, Instituta za nestale osobe BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, SIPA-e, te predstavnici Američke ambasade u BiH.

Na osnovu informacija koji su dobijene u okviru operativne grupe u pronalasku nestalih osoba u BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH je početkom mjeseca februara formirao predmet koji se odnosi na provjeru informacija, saslušanje svjedoka, analizu dokumentacije, a sve u cilju pronalaska pojedinačnih masovnih grobnica na prodručju BiH.

Postupajući po tom predmetu istražitelji Tužilaštva BiH su došli do informacije o eventualnom postojanju masovne grobnice na području općine Bosanski Novi.

Tužilaštvo BiH je danas pristupilo iskopavanjima na osnovu naredbe da se istraži i provjeri informacija da se na pomenutoj lokaciji nalazi masovna grobnica i na terenu je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji po nalogu glavnog tužioca direktno nadgleda i vrši koordinaciju procesa ekshumacije.

Uzeti posmrtni ostaci bit će transportovani u Identifikacioni centar Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Bosanski Novi.

Proces ekshumacije intenzivno će biti nastavljen i u narednim danima.

Tužilaštvo BiH ponovo poziva sve građane koji imaju saznanja o lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina ili informacije o sudbini nestalih osoba da te informacije dostave Tužilaštvu BiH.

Izvor: Avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime