Prijedor: Otkrivena kuća stara 5.000 godina

0
36

neolit-prijedor4-cubis-660x375-300x170Prijedor – Ostaci prapovijesne kuće pronađeni su u jednoj iskopini nekoliko kilometara od Prijedora prema Sanskom Mostu, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Ostaci prapovijesne kuće pronađeni su u jednoj iskopini nekoliko kilometara od Prijedora prema Sanskom Mostu, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. Iskopavanja predvode arheolozi Sveučilišta Cambridge s kolegama iz Banje Luke i Prijedora.

Uz jasno vidljiv pod i ognjište te ostatke zida, pronađeno je i mnogo dokaza o životu ljudi prije 5.000 godina. Sve se nalazi u prostorijama Muzeja Kozare u Prijedoru.

“Uglavnom keramika, prapovijesna keramika, iz vremena neolita. Znači, prije 4.500 do 5.000 godina. Također, pronašli smo fragmente sjekire napravljene od kamena pješčara iz korita rijeke, uglačanog, s mrljama, i znamo da je to stari, prapovijesni materijal”, kaže Sharles Grench, geoarheolog Univerziteta Cambridge.

Otkrića na ovim lokacijama rezultat su trogodišnjeg istraživanja. Te aktivnosti su dio projekta “Tempus”, koji obuhvata širi sliv rijeke Save. Podržala ga je Europska unija, piše Al Jazzera.

Uz stručnjake Sveučilišta Cambridge, rade i domaći arheolozi. Smatraju da lokacije oko Prijedora kriju i starija nalazišta.

“E, oni prate tog neolitskog čovjeka sa sjevera Evrope kako se kretao i ovdje se negdje gubi trag. I pokušavamo da nađemo. Ima indicija, ima nekih pokazatelja, neki fragmenti keramike, koji mogu biti možda i relikt neke prošlije kulture, koja je zalutala ovdje. A moguće je da naiđemo na ono što tražimo, dakle, kulture toga Mlađeg kamenog doba”, kaže Milenko Radivojac, arheolog iz Prijedora.

Profesor Grench kaže da ovakva nalazišta nisu neobična te da bi ih bilo moguće naći i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Ali, to su uglavnom pojedinačne farme. Ova nalazišta kod Prijedora, pojašnjava, kriju sela. Označavaju početak urbanizacije.

(obican.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime