Prijedor: Optužnice zbog ubistava više 150 Bošnjaka 1992.

0
17

preuzmi (2)Prijedor – Podignuta jedna od najopsežnijih optužnica za zločine u Prijedoru zbog ubistava više od 150 Bošnjaka 1992, a za mnogim posmrtnim ostacima još se traga.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 15 osoba za zločine protiv čovječnosti počinjene u Prijedoru.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, koje je optužnicu proslijedilo na potvrđivanje Sudu BiH, radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine u Prijedoru, koja se odnosi na ubistva više od 150 žrtava sa područja sela Zecovi 1992. godine.

“Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu za zločin protiv čovječnosti, počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, 1992. godine. Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i vojnika Vojske Republike Srpske, policije i Kriznog štaba, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u selu Zecovi kod Prijedora. Terete se za ubojstva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi, općina Prijedor, kao kaznena djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva sa područja sela Zecovi”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zločin protiv čovječnosti

Optuženi su: Dušan Milunić, Radomir Stojnić zvani Grom, Radovan Četić zvani Rade, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić zvani Božo, Ljubiša Četić, Rade Grujčić zvani Gruja, Uroš Grujčić, Rajko Grbić zvani Paja, Zdravko Antonić zvani Liko, i Rajko Gnjatović zvani Aćim. Svi optuženi se nalaze u pritvoru.

U progonu je, kako se navodi u optužnici, ubijeno više od 150 Bošnjaka, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, gdje je dio bošnjačkih žrtava ubijen, a preostale žrtve izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju.

Optuženi se, između ostalog, terete i za ubistvo 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina, počinjeno 25. jula 1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnica za kojom se još uvijek traga.

Posljedica ovog ratnog zločina bila je da u selu Zecovi nije ostao niko od najmanje 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko je evidentirano popisom 1991. godine.

Svjedoci i dokazi

“Ovaj predmet odnosi se na jedno od najvećih stradanja bošnjačkih žrtava na području Prijedora, a Tužiteljstvo BiH provelo je detaljnu i opsežnu istragu kako bi prikupilo dokaze za podizanje optužnice protiv odgovornih. Dio posmrtnih ostataka žrtava, pronađen je i identificiran u masovnoj grobnici Tomašica, a za dijelom posmrtnih ostataka, Tužilaštvo BiH zajedno sa nadležnim institucijama i policijskim agencijama intenzivno traga”, navode u Tužilaštvu BiH.

U okviru predmeta, Tužilaštvo BiH predložilo je pozivanje najmanje 100 svjedoka i stručnih vještaka, te je priloženo više hiljada stranica dokaznog materijala u ukupno 556 dokaza, kojima će dokazivati krivnju optuženih.

Za još trojicom osumnjičenih, Jugomirom Marčetićem, Miodragom Vujičićem zvanim Crnogorac i Slavkom Antonićem zvanim Lika, koji se kriju i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, bit će zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice.

(Al Jazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime