Prijedor: Među 284 žrtve dvanaest maloljetnika i tri ženske osobe

0
33

article-2483794-1921F93E00000578-161_964x643Prijedor   ̶  Kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 284 žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora bit će obavljeni u nedjelju, 20. jula.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Agenciji FENA da je riječ o 283 civila bošnjačke nacionalnosti i jednoj žrtvi hrvatske nacionalnosti.

– Jedna žrtva, Ante (Ivo) Dolić, je hrvatske nacionalnosti, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice, Tomašica i Jakarina Kosa, koje su međusobno udaljene 40 kilometara – kazala je Čengić.

Po njenim riječima, identificirane žrtve pronađene su uglavnom u masovnoj grobnici Tomašica na području Prijedora iz koje je 2013. godine ekshumirano 435 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela.

Čengić navodi da je dio masovne grobnice Tomašica bio izmješten na lokalitet Jakarina Kosa. Iz ove sekundarne masovne grobnice 2001. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 373 žrtve. Ove dvije grobnice povezane su na temelju DNK analize, a dijelovi tijela ubijenih civila pronađeni su na obje ove lokacije.

– U masovnoj grobnici Tomašica uz žrtve su pronađeni dokumenti, lične karte, pasoši, svjedočanstva, fotografije, sitan novac, lični predmeti. Ponijeli su ono što su mislili da će im trebati, nisu znali da idu u smrt. Jedni su ubijeni odmah na kućnom pragu, drugi su odvedeni u koncentracione logore gdje su mučeni, ponižavani, pretučeni do smrti ili strijeljani. Iz prijedorskih koncentracionih logora mnogi zatvorenici nisu izašli živi, njihovi posmrtni ostaci pronalaze se u masovnim grobnicama u i oko Prijedora – navodi Čengić.

Dodaje da je jedan broj identificiranih žrtava ekshumiran u ranijem periodu iz masovnih grobnica Jakarina Kosa, iz koje su ekshumirane 373 žrtve, masovne grobnice Stari Kevljani iz koje je ekshumirano 456 žrtava, masovne grobnice pronađene u jami Hrastova glavica na području Sanskog Mosta iz koje je ekshumirano 126 žrtava, masovne grobnice jama Lisac na području Bosanske Krupe iz koje je ekshumirano 49 žrtava.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Prijedoru 20. jula je dječak Elvis (Munib) Šarčević. Imao je 13 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

Čengić navodi da je među 284 identificirane žrtve spremne za ukop u Prijedoru dvanaest maloljetnika starosti od 13 do 17 godina. Halid (Mehmed) Duratović i Sanel (Uzeir) Vojniković imali su petnaest godina kada su ubijeni, Jasmin (Husein) Hajrudin i Nedžad (Vahid) Kadirić šesnaest godina, Muhamed (Hamed) Avdić, Enes (Ismet) Duratović, Fikret (Alija) Hegić, Edin (Abdulah) Kadić, Admir (Ekrem) Kadirić, Samir (Husein) Karagić i Kemal (Smail) Ramulić sedamnaest godina. Posmrtni ostaci svih žrtava ekshumirani su iz masovne grobnice Tomašica.

Najstarija žrtva koja je identificirana je Salih (Mujo) Kadirić koji je rođen 1915. godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

– Među identificiranima su i tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula (Ibrišim) Duratović, djevajački Kadić, rođena 1924. godine. Bit će ukopana zajedno sa suprugom Husnijom (Avdo) Duratovićem i četvoricom sinova Ismetom, Mehmedom, Ešefom i Hazimom, snahom Zemirom (Rešid) Duratović, djevojački Okić, i unucima Elvisom i maloljetnima Enesom i Halidom. Svi su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica – kazala je Čengić.

Najmlađa među žrtvama ženskoga spola je Zineta (Nedžib) Kahrimanović koja je imala 27 godina.

U nedjelju će na posljednje počivalište biti ispraćeni otac i šest sinova, Muharem (Hasan) Tatarević i njegovi sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad i Nizhad.

Također, bit će ukopani otac i pet sinova, Abdulah (Emin) Hegić i sinovi Vejsil, Ragib, Vehid, Velid i Asuf.

Porodica i prijatelji će se oprostiti i od Husnije (Avdo) Duratovića i njegova četiri sina, Ismeta, Mehmeda, Ešefa i Hazima.

Zajedno će smiraj naći i Sulejman (Husein) Hegić i tri njegova sina Bujezid, Dževad i Elvedin.

Bit će ukopani i Ismet Duratović (Ibrahim) i njegovi sinovi Elvis i Enes, Abdulah Kadić (Avdija) i sinovi Ibrahim i maloljetni Edin,  Rasim (Agan) Kadirić i sinovi Emdžad i Agan, Edhem (Arif) Kadirić i sinovi Ermin i Halid, Munib (Edhem) Karagić i sinovi Suad i Saud te Smail (Malić) Mrkalj i njegovi sinovi Enijaz i Ismet.

U nedjelju će biti ukopani Zlatan (Osman) Agičić i njegov sin Edin, Muharem (Huse) Čaušević i njegov sin Muhamed, Rašid (Bajro) Kadirić i njegov sin Nihad, Ekrem (Salih) Kadirić i njegov sin Admir, Hamzalija (Hasan) Karagić i njegov sin Samir, Adem (Bajro) Mehanović i njegov sin Rasim, Idriz (Hašim) Mrkalj i njegov sin Hašim, Latif (Hamza) Mrkalj i njegov sin Suad, Kasim (Hamza) Mrkalj i njegov sin Emsud, Derviš (Muho) Musić i njegov sin Fadil, Ragib (Derviš) Siječić i njegov sin Vehbija.

Također, bit će ukopana četiri brata Kadirić (Derviš) Rasim, Kasim, Mirsad i Ibrahim, četiri brata Mrkalj (Hamza) Kasim, Latif, Fehim i Salih, tri brata Kardumović (Rasim) Suvad, Fahrudin i Mirsad.

Bit će ukopana dva brata Ališković (Ibrahim) Esad i Nedžad, dva brata Brakić (Agan) Began i Adem, braća Ramiz i Razim (Ale) Čaušević, braća Midhat i Mirsad (Derviš) Čaušević, braća Esmir i Sadik (Mehmed) Čaušević, braća Mirhet i Zlatan (Ismet) Duratović.

Također, smiraj će naći i braća Ejupović (Šerif) Irfan i Nedžad, braća Ferizović (Fehim) Sabahidin i Vehib, braća Hegić (Abaz) Izet i Said, braća Hegić (Smajo) Hilmija i Mujo, braća Hopovac (Asim) Husein i Jasim, braća Hiskić (Ibro) Muhamed i Zijad, braća Kadić (Abdulah) Edin i Ibrahim, braća Kadić (Husein) Faruk i Ishak, braća Kadić (Vahid) Mufid i Sabahudin.

Porodice će se oprostiti i od braće Kaltak (Musa) Bege i Smaila, braće Karagić (Husein) Huzeira i Smaila, braće Karupović (Tahir) Hasana i Vehbije, braće Kekić (Hadže) Halida i Nurije, braće Mrkalj (Derviš) Ibrahima i Zijada, braće Mrkalj (Nijaz) Denisa i Ermina, braće Muhić (Mehmed) Avdije i Muhameda, braće Omanović (Ale) Hasana i Mehmeda, braće Ramulić (Salih) Smajila i Vahida, braće Siječić (Latif) Ramiza i Sulejmana, braće Sikirić (Mehmed) Hasana i Smaila, braće Tatarević (Hasan) Ibrahima i Muharema, braće Tatarević (Šaban) Edina i Elvedina, braće Zahirović (Huse) Ramiza i Smaje.

Čengić navodi da su na području Prijedora do sada ukupno pronađene 444 grobnice, od toga 96 masovnih grobnica.

Najveće masovne grobnice koje su pronađene na području Prijedora su Tomašica iz koje je ekshumirano 435 žrtava, Stari Kevljani iz koje je ekshumirano 456 žrtava, masovne grobnice Jakarina Kosa iz koje su ekshumiranu 373 žrtve. Također, masovne grobnice pronađene u prirodnim jamama Lisac i Hrastova glavica iz kojih je ekshumirano 175 žrtava uglavnom zatvorenika koncentracionih logora Omarska i Keraterm.

– Do sada je pronađeno i identificirano 2.366 prijedorskih žrtava. Još se traga za oko 800 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora – kazala je Čengić.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o proglašenju 20. jula 2014. godine Danom žalosti u Federaciji BiH u znak sjećanja na žrtve u prijedorskoj općini.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime