Prije 20 godina počelo prvo ligaško nogometno prvenstvo BiH

0
8

Jablanica, Zenica, Travnik, Lukavac – Na prvoj redovnoj skupštini NSBiH koja je održana 16. septembra 1995.god. u Mostaru donošena je odluka o početku prvog ligaškog nogometnog prvenstva BiH.Osnovana je prva liga BiH koja je brojala 16 ekipa,a prvo kolo igrano je tačno prije dvadeset godina-21 oktobra 1995.godine.Prvi,jesenji dio prvenstva,zbog vremenskih uvjeta igran je samo u 8 kola,a odigran je u teškim uslovima, ali bez ijednog incidenta,uz  kvalitet igre koji je bio na zavidnom nivou.

Svi ti klubovi,igrači,službena lica,komesari lige,kancelarija NS BiH…zaslužuju čestitke ,jer su svi zajedno doprinijeli da NSBiH stekne uslove za prijem u Evropsku i Svjetsku fudbalsku federaciju.Titulu prvog šamiona ponijela je ekipa Čelika koja je u 30 odigranih kola osvojila 68 bodova,drugi je bio Lukavac sa 64,treća Sloboda sa 63 boda…a iz lige su ispali Olimpik koji je sakupio 20 i Iskra iz Bugojna koja je osvojila 19 bodova.Najbolji strijelac bio je Amir Osmanović (Lukavac) sa 26 postignutih golova, drugi Halim Stupac(Jedinstvo) sa 19,treći Sead Osmić(Lukavac) sa 18 postignutih golova…Strijelac prvog,istorijiskog,gola u prvenstvu BiH,bio je Nermin Pašalić( Zmaj od Bosne) koji je taj pogodak postigao na Olimpijskom stadionu Koševo,protiv Olimpika.

Rezultati 1 kola

Zenica-Iskra(Bugojno) 3:0,Velež-Sarajevo 3:0,Travnik-Rudar (Kakanj) 0:0,Olimpik-„Zmaj od Bosne“(Tuzla) 0:1,Sloboda-Lukavac 1:1,Jedinstvo-Gradina(Srebrenik) 2:1,Željezničar-Turbina(Jablanica) 0:0,Rudar(Breza)-Čelik 0:0.

Službena lica u prvom prvenstvu

Komesar za takmičenje Prve lige bio je Husref Muharemagić,disciplinski sudija Meho Ajanović,a takmičarska komisija bila je u sastavu:Husref Muharemagić(predsjednik),Sead Dr. Mehičević,Zaim Hađiomerović,Izudin Ibraković,Medžid Gvozden,Sulejman Čolaković(članovi).Komisija za sudije i sudijska pitanja bila je u sastavu:Fahrudin Fazlagić(predsjednik),Nazif Čišić,Abdurahman Hadžimejlić,Mirsad Ibrahimbegović i Bekir Kravić(članovi).Disciplinska komisija:Safet Kikić(predsjednik),Bekir Ferizović,Semir Temim,Sead Hajrović i Meho Ajanović (članovi).Medicinska komisija:Dr. Ismet Arslanagić(predsjednik),Faruk Čišić,Nurudif Šatrović,Huso Šabić,Mesud Mulalić(članovi).Apelaciona komisija radila je u sastavu:Fadil Jahić(predsjednik),Edin Velić i Mirsad Klepo (članovi).

Lista sudija i delegata

Prvo prvenstvo sa „A“ liste,sudili su,između ostalih:Salem Prolić,Džemal Čalija,Sead Kulović,Zdravko Ivanović,Osman Bačinović,Gordan Baltak,Mirsad Ibrišimbegović,Mijo Maričević,Edhem Skopljak,Marko Mrkić,Davor Mujagić,Izet Čejvanović,Mesud Peljto,Besim Bajrambašić,Smajo Hođić,Mustafa Tabak,Zijad Alić…a delegati su bili:Franjo Božur,Muhamed Begagić,Božo Vidović,Refik Tulumović,Ismet Džibrić,Adem Jelašković,Aleksandar Vidaković,Idriz Hrustanović,Ekrem Šehović,Sejdo Zukanović…

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime