Prije 113 godina rođen Koča Popović: Umro je raspitujući se o opkoljenom Sarajevu

0
200

Foto:Antifašistički vijesnik/Koca Popovic u NOB-u

Na današnji dan prije tačno 113 godina, u porodici Popović u Beogradu, 14. marta 1908. godine, rođen je legendarni komandant Prve proleterske brigade, diplomata i brilijantan intelektualac, filozof, esejist i pjesnik, i to nadrealist, istinski predstavnik evropskog duha u Srbiji, Konstantin Koča Popović.

Priredio: Faruk Vele

Umro je 20. oktobra 1992. godine, u danima kada je prekinut dovod gasa u opkoljeno Sarajevo, a 30 litara vode se prodavalo za deset maraka, poražen i nadasve ljudski tužan što je posvjedočio užasima nacionalizma i rata koji je buknu u državi “koju su najbolji stvarali, a najgori rušili”. Taj “prorok naše nesreće” posvjedočio je agresiji protiv Bosne i Hercegovine u kojoj je vodio svoje najslavnije bitke, opsadi Sarajeva, agresiji protiv Hrvatske, vidio je razaranje Dubrovnika..

Bio je “nadasve častan i moralan čovek”, napisat će poslije njegove smrti Gojko Tešić, Kočin prijatelj, urednik “Književne reči” i Popovićevih djela, te priređivač njegovih dnevničkih zapisa.

Prorok naše nesreće

Za iskusnog političara, državnika, vojnika ono što se dogodilo nije bilo iznenađenje. Godinama ranije je upozoravao da će zbog Slobodana Miloševića “biti krvi do kolena”, a da će “Bosna platiti najveći ceh”.

Umro je, posvjedočit će Tešić, raspitujući se o Sarajevu, “gradu kojeg je ubio Karadžić”, kako će beogradsko “Vreme”, u kojem je i Koča objavljivao, na svojoj naslovnici donijeti već juna 1992. godine. Raspitivao se Koča za sudbinu književnika Ivana Lovrenovića i izdavača Gavrila Grahovca.

Naime, njih dvojica su kao predstavnici sarajevske Izdavačke kuće “Svjetlost” samo dvije godine ranije, 3. novembra 1990. godine, sa ovim herojem NOB-a u Dubrovniku potpisali ugovor za izdavanje “Djela Koče Popovića”. No, ratna kataklizma spriječila je izdavanje prve tri knjige “Zapisa iz pokojne prošlosti” i pjesničke zbirke “Delatna devica”.

Tako se život ovog generala koji je, zapravo, “cijelog života mrzio rat, a oružanu silu vidio je kao nužno zlo”, na nekim od najznačajnih dionica prelamao upravo preko sudbine Bosne i Hercegovine.

Popović se rodio u jednoj od najbogatijih u Srbiji. Iako se Koča školovao u švicarskom katoličkom samostanu na francuskom jeziku, a na pariškoj Sorboni diplomirao filozofiju, upravo je u Sarajevu završio Školu rezervnih artiljerijskih oficira, nakon čega je stekao čin potporučnika. Kasnije će ga ratni vihor ponovo vratiti u našu zemlju, a zahvaljujući znanjima stečenim u oficirskoj školi i u Španiji, ostavit će neizbrisiv trag u historiji NOB-a.

Gina Lollobrigida i Koča Popović - undefined
Internet: Gina Lollobrigida i Koča Popović

Izvor: radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime