Prihvatljiv zahtjev Bošnjaka u vezi sa komisijom za referendum

0
2

Banja Luka – Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske odlučilo je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Odluci o izboru članova u Komisiju za provođenje referenduma od 23. septembra 2015. godine.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je, dakle, pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenom Odlukom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura saglasno Ustavu RS-a, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o zahtjevu. Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u ustavom određenom roku u narednih 30 dana, potvrđeno je iz tog suda.

Odluka skupštinske većine u RS-u o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH usvojena je u Narodnoj skupštini RS-a još 15. jula, ali do danas nije ni objavljena u “Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.

U međuvremenu je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio veto na formiranje Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.

federalna.ba/FenaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime