Prihvaćeni zahtjevi zdravstvenih radnika u Sarajevu

0
1

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je zahtjeve zdravstvenih radnika u KS-u, što je preduvjet za okončanje štrajka pokrenutog 13. oktobra.

Na sastanku premijera KS-a Elmedina Konakovića, kantonalne ministrice zdravstva Zilhe Ademaj i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Samira Turkovića s direktorima svih zdravstvenih ustanova u kantonu postignut je dogovor da će novi koeficijent minulog rada za sve medicinare iznositi 0,5, dok će njihova satnica iznositi 2,60 konvertibilnih maraka (1,33 eura), a radna sedmica trajat će im 37,5 sati, čime su ispunjeni zahtjevi sindikata zdravstvenih radnika.

“Uspjeli smo iznaći rješenje za osiguranje dodatnih sredstava u današnjem razgovoru sa menadžmentima zdravstvenih ustanova. S obzirom da se u ovim ustanovama već isplaćuje minuli rad po koeficijentu 0,5, riješeno je to na način da se samo drugačije modeliraju dosadašnji utrošci tih sredstava, čime smo ispunili posljednji uvjet koji su od nas tražili sindikati”, istakao je premijer Konaković, navodi se u saopćenju.

Ispunjenje zahtjeva

Iskazao je spremnost Vlade Kantona Sarajevo za potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatima, jer su ovim ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

“Koeficijent za obračun plaće je 2,60, radna sedmica 37,5 radnih sati, a koeficijent minulog rada 0,5. Sredstva za to su osigurana i nadamo se da će se zdravstveni radnici što prije vratiti na svoja radna mjesta i nastaviti pružati usluge građanima Kantona Sarajevo”, poručio je Konaković.

Još jednom je podsjetio da je u okviru rebalansa budžeta planirano dodatnih sedam miliona maraka (3,5 miliona eura) za nabavku opreme, te najavio daljnju reformu zdravstvenog sistema, koja bi trebala donijeti mnogo dobrih stvari.

“O današnjem dogovoru obavijestit ćemo sindikate i nadam se da ćemo u ponedjeljak konačno usaglasiti i tekst kolektivnog ugovora”, naglasila je ministrica Ademaj i ovom prilikom pozvala zdravstvene radnike da prekinu štrajk.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS-a Edo Selimić istakao je da će generalni štrajk obustaviti tek kad ugovor bude potpisan, prenosi portal Radio Sarajevo.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime