Prihvaćen poziv SDA: SBB ulazi u vlast na državnom i federalnom nivou

0
29

Politička i ustavna kriza, udari na suverenitet iznutra i izvana na BiH, teško ekonomsko stanje u zemlji, kao i blokada reformskih procesa razlozi su, između ostalog, zašto smo donijeli ovu odluku.

Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) danas je donijelo odluku da će prihvatiti poziv SDA da bude dio vlasti na državnom i federalnom nivou.

Kako je nakon sjednice rekla Adisa Omerbegović-Arapović, potpredsjednica stranke, ovaj trenutak zahtijeva da se stave interesi države i interesi ovog naroda ispred bilo kakvih sebičnih interesa ili ličnih animoziteta.

Sloga i partnerstvo

– Politička i ustavna kriza, udari na suverenitet iznutra i izvana na Bosnu i Hercegovinu, teško ekonomsko stanje u zemlji, kao i blokada reformskih procesa razlozi su, između ostalog, zašto je Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH danas donijelo odluku da prihvati poziv Stranke demokratske akcije i uđe u zvanične pregovore o koaliranju na nivou države BiH i Federacije BiH. Dakle, sloga i partnerstvo je ono što biramo za ovaj trenutak – kazala je Omerbegović-Arapović.

Podsjetila je da je SBB doveo u pitanje regularnost rezultata izbora.

– Niz domaćih i međunarodnih aktera je ukazao na niz nepravilnosti, ali su ti izborni rezultati odredili odnose stranaka u ovom periodu. Dosta se izdešavalo u međuvremenu, međutim, ovaj trenutak zahtijeva da stavimo interese države i naroda ispred bilo kakvih sebičnih interesa ili ličnih animoziteta – kazala je Omerbegović-Arapović.

Ona je rekla da kantonalne vlade nisu bile predmet razgovora i Vlada KS ostaje.

– Kantonalne vlade nisu bile predmet razgovora i Kantonalna vlada u Sarajevu nije dovedena u pitanje. Mi stojimo uz Vladu KS i to uopće nije bio predmet razgovora niti bismo dozvolili da to bude predmet ovih razgovora – potcrtala je potpredsjednica SBB-a.

Na pitanje novinara je li bilo razgovora o Ministarstvu sigurnosti, ona je odgovorila potvrdno, ali i da će odlučiti ko će biti delegiran ispred stranke na to mjesto. Kazala je da je u javnosti bilo dosta špekulacija.

– Međutim, moram iznijeti mišljenje da smo mi već razgovarali o toj poziciji, svjesni da tri predsjednika stranaka HDZ-a, SDA, SBB-a sjede u Domu naroda. U Vijeću ministara gospodin Fahrudin Radončić bi bio jedini predsjednik stranke. Međutim, isto tako, svjesni smo da bi u ovoj multinacionalnoj konstelaciji odnosa bio najveći kohezivni faktor u tom Vijeću ministara. Bez obzira na to što tu ima nekih pozitivnih i negativnih strana, ostajemo pri mišljenju da ćemo odlučiti finalno o tome ko će biti delegiran ispred SBB-a za ministra sigurnosti u nekom kasnijem momentu i, naravno, to ćete saznati – rekla je ona.

Komentirala je dešavanja i u Tuzlanskom kantonu.

– Ti razgovori se vode, međutim, nemamo ništa finalno objaviti šta će se desiti s Vladom u TK. Dakle, trenutno postoje pritisci da se finalizira ili dovede u taj neki finalni proces formiranje Vlade u TK, međutim, nemamo potvrdu da se nešto konkretno desilo – kazala je ona.

Omerbegović-Arapović je istakla da očekuje poziv u narednih nekoliko dana od SDA.

– Mi smo autorizirali svoju delegaciju i očekujemo da ćemo u narednih nekoliko dana već dobiti poziv za konkretno sjedanje za sto i razgovore o principima. SBB je i do sada pokazao da je interes građana na prvom mjestu. U nekim trenucima kada smo bili u koaliciji sa SDA, često smo dizali svoj glas protiv nekih praksi. U ovom trenutku kada u ovoj zemlji dolaze neki veoma bitni reformski procesi, potencijalne privatizacije, veoma je bitno da ti procesi budu pravedni. Veoma je bitno da SBB i dalje mora biti veoma hrabar, da bude kohezivan, ali veoma oštar faktor, da ostanemo na dobrom putu kada su ti procesi u pitanju, ali, rekla bih, i u definiranju istih. Ti razgovori su veoma bitni i oni se trebaju ticati principa, ko, kada i šta ćemo raditi. Dakle, SBB je u ovom trenutku donio odluku isključivo vođen tom logikom – rekla je Omerbegović-Arapović.

Ocijenila je da smo generalno u ovoj zemlji suočeni s nizom negativnih stvari koje vidimo, procesa, praksi.

– Budućnost ove zemlje zavisi prije svega u pronalaženju snage da se izdignemo iznad tih ličnih animoziteta. Mislim da je isto tako veoma značajno pokazati državničku snagu, slogu i partnerstvo u veoma bitnim principima. Vi znate da koalicija po teoretskoj definiranosti znači savezništvo, ne mogu to tako definirati u ovom trenutku, ali moram reći da se mora pokazati snaga da se oko bitnih pitanja iznađu rješenja. Mislim da mi, s obzirom na razne progone i pritiske koje smo i lično preživjeli u SBB-u i zbog tih takvih teških tereta koje nosimo, moramo pokazati ustvari, i pokazali smo, snagu da se izdignemo iznad toga. Zato se nadam da će ta snaga koju smo sada pokazali ovom svojom odlukom biti iskorištena da u ovoj državi unutar stranaka, u svakoj odluci koja se bude pravila, nađemo snagu da se držimo principa i da napokon pokažemo građanima da se može drugačije i bolje. Da možemo deblokirati eurointegracijske i euroatlantske procese u ovoj zemlji takvim jednim pristupom – rekla je potpredsjednica SBB-a.

Izborni pobjednici

Na konferenciji za medije kazala je i da je SBB dozvolio izbornim pobjednicima slobodu da formiraju vlade u ovom postizbornom periodu bez ove stranke.

– Međutim, sedam mjeseci nakon izbora nalazimo se u situaciji da nemamo Državnu vladu, nemamo Federalnu vladu, nemamo vladu u najvećem kantonu. Dakle, odgovornost je mnogo veća u ovom trenutku, ali rekla sam, prvenstveno, izazovi koji nam prijete. Mi nismo imali komfor da ne uzmemo u obzir da ovaj trenutak zahtijeva od nas da se izdignemo iznad tih nekih ličnih mišljenja zašto to ne bi trebalo uraditi. Mi smo smogli snage i sa 20 glasova za i jednim protiv smo donijeli odluku da autoriziramo našu delegaciju da uđe u zvanične pregovore o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou – zaključila je Omerbegović-Arapović.

Protiv ulaska u vlast bio je jedino SBB-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Damir Arnaut.

avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime