Prihvaćen izvještaj o pružanju besplatne pravne pomoći KS

0
1

x27613a.jpg.pagespeed.ic.lSxsCQnCtw Sarajevo – Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici nakon kratkog razmatranja prihvatili Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći KS za 2013. godinu

U nastavku sjednice, pred zastupnicima je Izvještaj o provedbi Ugovora o koncesiji za izgradnju o korištenju javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta.

Podnoseći izvještaj o ovom problemu, ministar saobraćaj KS-a Jusuf Bubica je kazao da iako je prošlo više od tri godine od zaključivanja ugovora radovi izgradnje još nisu započeli.

Pojasnio je da je koncesionar, kompanija Centrotrans -transport robe d.d. Sarajevo, podnio je zahtjev za izdavanje odobrenja za pripremne radove, kao i zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS koje je odbacilo zahtjev kao nenadležno, a na osnovu mišljenja Komisije / Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koje smatra da je za izdavanje potrebnih odobrenja nadležno Federalno Ministarstvo prostornog uređenja.

Od momenta zaključenja ugovora koncesionar insistira na činjenici da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na predmetnom zemljištu,
te zbog neizvršenja obaveza od strane Kantona Koncesionar je u decembru 2011. godine podnio tužbu kojom traži naknadu štete od 2.000.000 KM za svaku godinu prekoračenja roka izgradnje ( rok za završetak radova prema ugovoru je januar 2013).
godine).

Ministar Bubica predlaže da se raskine ugovor o koncesiji zaključen između KS kao koncesionara i Centrotrans transport robe d.d. Sarajevo kao koncesionara, da se okonča sudski spor zbog naknade šete, te da se parking kod Narodnog pozorišta ponovo ustupi KJKP „Rad“ d.o.o. Sarajevo.

Zastupnici SKS-a razmatraju, pored ostalog, koje su posljedice raskidanja ugovora, a bit će konsultirano i tužilaštvo.

(novovrijeme)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime