Prihodi BPK Goražde, zaključno sa oktobrom, manji za 2,6 miliona KM

0
4

Prihodi BPK Goražde, zaključno sa oktobrom, manji za 2,6 miliona KM

Goražde – Primjena novog uputstva o raspodjeli javnih prihoda ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, te izostanak grant sredstava iz budžeta FBiH, razlozi su zbog kojih je prihod BPK Goražde u prvih deset mjeseci ove godine manji za 2,6 miliona KM.

Kako je na konferenciji za novinare istakao ministar finansija BPK, Nudžeim Džihanić, zaključno sa oktobrom ostvareno je 25.233.000 KM, dok je u istom periodu prošle godine u budžet uplaćeno 27.825.000 KM.

Prema riječima Džihanića iz budžeta se isplaćuju plaće, naknade za socijalno ugrožene i boračke populacije, a za ostale transfere – podršku Općinama, podsticaje u industriji i poljoprivredi, kapitalna ulaganja u razvojne projekte, nema dovoljno sredstava.

-Općine u sastavu BPK u dobroj mjeri ovise od isplate sredstava s kantonalnog nivoa, tako da imamo tešku situaciju i u budžetima sve tri lokalne zajednice u sastavu BPK. Očekujemo da do kraja novembra Vlada FBiH usvoji odluku o raspodjeli grant sredstava. Radi se o 16 miliona KM, od kojih je 9 miliona namijenjeno kantonima, a 7 miliona nerazvijenim općinama. Kada budemo znali iznos granta za BPK bit ćemo spremni za rebalans budžeta – kazao je Džihanić.

Procjenjuje se da će BPK u ovoj godini ostvariti oko 30 miliona KM prihoda, a ne očekuje se značajniji rast ni u narednoj godini. S obzirom da Vlada FBiH u 2017. ne planira podršku nižim nivoima vlasti, a da su zahtjevi budžetskih korisnika, koji su već dostavljeni Ministarstvu finansija BPK, procijenjeni na oko 52 miliona KM, finansijska situacija u narednom periodu mogla bi se dodatno iskomplicirati, a budžet BPK za 2017. godinu morat će doživjeti značajna smanjenja.

Autor: AlB

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime