Priča o S. Meyeru: Dodikovi lobisti iz SAD-a snažno jurišaju na BiH

0
22

imagesBelgija – U isto vrijeme dok predsjednik Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u svom stilu srbijanskoj i regionalnoj javnosti objašnjava kako je ”Bosna i Hercegovina prazna ljuštura”, te kako ”unutar nje nema ničeg”, Steven Meyer, bivši analitičar CIA-e i predavač na američkoj vojnoj akademiji ”West Point”, Univerzitetu Georgetown i National Defense University, kojeg u pojedinim regionalnim medijima predstavljaju američkim stručnjakom za Balkan, nastavio je kampanju protiv bh. države, izvještava novinar Anadolu Agency (AA).

”BiH je izmišljena država, a RS ima pravo da sama odluči hoće li proglasiti nezavisnost ili ne”, poručuje Meyer, prenijela je Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS), te podvlači: ”U pravnom smislu, čini se da će BiH preživjeti kao država. I dalje će imati granice, zastavu… ali to je izmišljena država, država na papiru, koju su osnovale zapadne sile kako bi zadovoljile svoje interese. Prava vlast u BiH je u entitetima i tako će biti u narednim godinama”.

Ovakve poruke tog čestog gosta srpske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) svakako nisu usamljene. Početkom septembra u autorskom tekstu Srpskoj novinskoj agenciji (SRNA) javio se s ocjenom da BiH ”nikada nije uhvatila korijen kao država”, da je ”Srebrenica postala muslimanski ep”, te da će ”priča o Srebrenici produbiti razdor između već obogaljene Federacije BiH i uspješnije RS”.

Meyer je i u maju 2012. godine iznio tvrdnje kako smatra da je raspad BiH neminovan, jer je riječ o “državi koja postoji samo na papiru”. Smatra da podjele između Federacije BiH i bh. entiteta RS rastu i da bi u ”interesu Srba bilo najbolje rešenje da se odvoje”. Godinu ranije u brojnim nastupima u medijima u Srbiji i dijelu BiH protivio se snažnijem angažmanu međunarodne zajednice u BiH, tvrdivši da je  ”stvaranje centralne vlade u Sarajevu besmisleno”, kao i da je ”vlast u Sarajevu stvorio Zapad, posebno SAD”. ”To je veštačka konstrukcija koja ne odražava realnost u Bosni”, govorio je.

Otkud toliki interes penzionisanog američkog obavještajca za BiH? Razloge treba tražiti u činjenici da Steven Meyer, kako je to sam priznao u posljednjem intervju za RTRS, radi za TSM Global Consultants. Riječ je, zapravo, o konsultantskoj kompaniji iza koje se krije ime Obrada Kesića, analitičara i kolumniste beogradske ”Politike”. Kesić, koji živi u Americi i od avgusta ove godine je na čelu Predstavništva RS u Washingtonu, stariji je partner upravo u TSM Global Consultants za koju radi i Meyer!

Budući Kesića smatraju Dodikovim čovjekom u Americi (zbog toga je nailazio na kritike rijetkih opozicinih medija u RS), koji praktično koordinira lobistima što za velike novce otvoreno rade za interese RS u Washingtonu, vjeruje se da je i bivši obavještajac Steven Meyer direktan Kesićev izbor, što u mnogome objašnjava njegove motive. Međutim, Meyer nije jedini. Sve je više onih koji su i u Americi (često za novac) spremni govoriti protiv BiH.

Sa sličnim idejama u jesen 2010. godine javio se i bivši američki državni sekretar Henry Kissinger, aktivan u vrijeme Richarda Nixona i Geralda Forda. On je izjavio, također, da je BiH ”vještačka tvorevina u kojoj su tri naroda primorana da žive i zbog toga je treba podijeliti”. Prema njegovim tadašnjim ocjenama, ”Bosnu bi trebalo podijeliti na tri nezavisne države koje bi se mogle priključiti susjednim zemljama”. Kissinger je, zanimljivo, prije godinu izjavio i kako će se i Izrael raspasti za deset godina, te da je njegova država uzalud bacila novac u tu zemlju.

Očito da velike svote novca kojeg Dodik već godinama plasira lobistima u Americi kako bi otvoreno govorili i radili protiv države BiH, daju određene rezultate. Bivši ministar vanjskih poslova BiH i ambasador te zemlje pri Ujedinjenim narodima (UN) Muhamed Sacirbey podsjeća kako ”RS daje veliki novac za lobiranje, da to ide kroz nekoliko kanala, pa je to teško prepoznati”. Vjeruje da i iza Meyera stoji srpski lobi u Americi, ali o njemu lično ne želi govoriti.

On, međutim, primjećuje da je utjecaj BiH u Washingtonu manji nego u ratu, a ako, kaže on, danas postoji lobistička grupa koja je aktivna u ime BiH, onda je to samo veliki dio bh. dijaspore. ”Opet, kad se radi o lobiranju i politici, u Washingtonu pare govore najglasnije”, kratko je za AA kazao Sacirbey, koji je ranije priznao kako su u Bosni ”izdate sve američke vrijednosti, ali i interesi”.

U zvaničnom registru Ministarstva pravde SAD-a (Department of Justice), postoji pet lobističkih kuća, predstavništava i inicijativa koji transparentno lobiraju za interes RS u Washingtonu, dok za interese države BiH, barem sudeći po ovom registru, ne lobira niko. Kada u pretraživač registra ukucate ”Bosnia” dobijete spisak kompanija koje rade samo za interese RS!

Analiza Sunlight fondacije, nevladine organizacije koja digitalizuje i procesira podatke vlade, pokazuje da je od svih stranih vlada u 2009. godini, RS bila treći najveći potrošač u lobiranju. Prema tom izvještaju, Kajmanski Otoci su bili na prvom mjestu te godine, trošeći 7,8 milona dolara, većinom na turizma. Ujedinjeni Arapski Emirati su na drugom mjestu po potrošnji od 5,3 miliona, prvenstveno lobirajući za ekonomske interese. Republika Srpska je na trećem mjestu sa preko 4,6 miliona dolara, no Dodikova ulaganja u lobiste s godinama su rasla.

Kako je AA ranije otkrila, jedna od Dodikovih lobističkih kuća je ”The Laurus Consulting Group”, utjecajna kompanija za konsulting u menadžmentu i odnosima među vladama, koja je ”specijalizirana za rješavanje strateških izazova”. ”Specijalizirani su za strateško planiranje, odnose među vladama, javnu diplomatiju, medijsku strategiju i razvoj biznisa”, navodi se u podacima o ovoj kompaniji. Za Dodika rade od marta 2011. godine.

– Sharonov savjetnik na čelu lobističke kuće –

Na čelu ove konzultantske kuće je njen osnivač Oren Magnezy iz Izraela, koji je od septembra 1999. avgusta 2008. bio jedan od ljudi iz najbližeg kruga bivšeg premijera Izraela Ariela Sharona, koji je na dužnosti bio od 2001. do 2006. godine kada je doživio srčani udar i pao u komu. Od tada se Sharonov život održava uz pomoć aparata, a članovi njegove porodice su izjavili da ponekad otvori oči. Dodikove veze sa Izraelcima pojedini analitičari dovode u vezu sa njegovim prijateljstvom sa bivšim ministrom vanjskih poslova Izraela, vođom krajnje desnice Avigdorom Libermanom koji je do sada u više navrata privatno boravio u bh. entitetu RS.

Dodik je priznao da se sa Libermanom, što zvanično što nezvanično, dosad sastao šest puta. Dodik se posljednjih godina sastajao i sa drugim najvišim zvaničnicima Izraela, pa i sa predsjednikom Šimonom Peresom prilikom posjeta Izraelu januara 2012. godine i 2010. godine.

U kompaniji ”About Picard Kentz & Rowe” iz Washington, koja, također, savjetuje Dodika djeluju eksperti za međunarodno pravo, u međunarodnim tužbama i arbitraciji, međunarodnoj trgovini i investicijama, u zagovarnjima u ime klijenata, stranih vlada i međunarodnih organizacija, u vezi međunarodne politike i odnosima sa Amerikom.

Zastupaju kompanije pred sudovima u SAD-u i pred međunarodnim sudovima. Za interese Vlade RS lobiraju od maja 2009. godine. U prvoj polovici 2011. godine, Vlada RS je potrošila preko 1,7 miliona dolara na kompaniju ”Picard Kentz i Rowe”.

Treći Dodikov lobista je ”The Myrmidon Group, LLC” mala kompanija (osnovana 2007. godine) sa sjedištem u New Yorku i predstavništvom u Kijevu. Radi sa investitorima i korporacijama koje pokušavaju da uđu na tržište u Ukrajini i Istočnoj Evropi. Također, savjetuju istočnoevropske, odnosno ukrajinske kompanije koje pokušavaju da uđu na tržišta Sjeverne Amerike Evrope, latinske Amerike, Bliskog Istoka, Afrike. Imaju klijnete iz Amerike, Italije, Velike Britanije, Kanade, Poljske i Ukrajine.

Vladu RS savjetuju po pitanjima investicija i o pristupu ka think-tank zajednici, analitičarima i medijima u SAD. Uz Dodika i Vladu RS su od avgusta 2011. godine. Adrian Karatnycky, osnivač i partner u ovoj kompaniji bio je na čelu ”Freedom House” organizacije, odavao savjete poljskom pokretu Solidarnost, radio sa ukrajinskim reformistima, bio u vrhu prvog World Forum on Democracy (2000). Piše za ”Foreign Affairs”, the ”Washington Post”, ”Newsweek” i ”Wall Street Journal”.

Tu je i ”Innovative Global Initiatives and Solutions, LLC” koji za Vladu RS radi od februara 2012. godine, kao i zvanično Predstavništvo RS u SAD-u. Prema izvještajima Balkan Insighta, RS je samo u 2010. potrošila skoro 5 miliona dolara u SAD-u, a u ukupno skoro 13 milona, u periodu od 2007 do 2011 godine.

– Moskva, Brisel, Beč –

Vlada Republike Srpske samo je u prošloj godini potrošila oko dva i po miliona eura na tajne ugovore za potrebe lobiranja. Entitetsko Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju potpisalo je dva takva ugovora sa stranim kompanijama koje, kako je navedeno, za potrebe Vlade vrše savjetovanje, zastupanje i pružanje konsultantskih usluga. Najviše novca je otišlo na lobiranje u Beogradu i Moskvi, potom slijede Brisel i Beč, a Dodikovoj vlasti važna destinacija bio je i Izrael.

Pojedini analitičari zamjeraju politici lobiranja iz RS jer se ona može tumačiti i na uštrb Bosne i Hercegovine. Ističu se njeni dijelovi, a na nivou države ne postoji zajednička politika, niti uopće politička volja kojom bi se promovisali pozitivni interesi Bosne i Hercegovine.

 (radiosarajevo.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime