Priča iz Fojnice: Je li bošnjačka krv tako jeftina?

0
60

Dana 13. novembara se obilježava 22. godišnjica od ubistva dvojice fratara franjevačkog samostana u Fojnici, gvardijana fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića….

Piše: Harun Pašalić

Iako su tih dana udružene hrvatsko-srpske snage izvršile zločinački napad na Fojnicu i njeno stanovništvo, pripadnici vojne policije ARBiH su blagovremeno istražile ovaj incident te uhapsile ubicu i njegova tri pomagača. Ubica M. Č. je osuđen na dvanaest godina zatvora.

O mrtvima (preminulima) se govori uvijek najbolje te da ne bih izazvao, ne daj Bože, pomisao da opravdavam ubistva spomenutih, neću govoriti o fascinantnom otkrovenju na polju astronomije preminulog gvardijana koji je na predizbornom skupu HDZ-a kazao da sunce više ne izlazi na Istoku nego na Zapadu. Ali ću zato spomenuti da ova ubistva vise kao vječna osuda nad glavama svih Bošnjaka, a posebno Bošnjaka grada Fojnice. Razlog tome je u konstantnom traženju nalogodavaca za ubistvo iako je na Sudu dokazano da je to bio neodgovorni čin pojedinaca. Predstavnici Crkve i političke stranke sa H predznakom potpomognute sa pojedinim domaćim kvislinzima, poput Dževada Galijaševića, traže nepostojećeg krivca u tadašnjoj vlasti Fojnice, političkoj i vjerskoj, vlasti koja je i verbalno i pismeno osudila i izvinula se za ovaj izolirani incident.

Ali, za razliku od revne, čestite i odgovorne ARBiH koja je otkrila i suda RBiH koji je kaznio ubicu fratara, u susjednom Kiseljaku, u mjestu Han Ploča i dan danas nisu otkriveni posmrtni ostaci 37 ubijenih Bošnjaka među kojima je i Omer efendija Drkić niti je utvrđena odgovornost za ostalih 41 ubijenih. Zločine su učinili pripadnici HVO-a. Ne samo da nisu kažnjeni počinioci i nalogodavci nego se nisu udostojili ni kazati gdje su tijela ubijenih. Nikada se nisu očitovali ni o životinjskom iživljavanju nad džubetom i ahmedijom rahmetli Omera efendije koje su stavili na krst i tako prodefilovali Kiseljakom.

U mjestu Ahmići, opština Vitez je ubijeno 116 civila, muškaraca, žena i djece. I za ovaj zločin je osuđen u Haagu, kao nalogodavac, Tihomir Blaškić na 9 godina to jeste na 108 mjeseci zatvora. Ovim brojevima vidimo da život jednog Bošnjaka ne vrijedi ni mjesec zatvora.

Transparency Internationale je u jednom od izvještaja iz 1993. godine kazao da su u Bosni i Hercegovini sve tri zaraćene strane podjednako krive. Srbi su krivi za ubijanje civila, rušenje bogomolja, hrvatska strana je kriva za iste zločine, a Bošnjaci su krivi za ubistvo dvojice fratara u Fojnici.

Ova vaga sa „izjednačenim“ tasovima nam govori da je greška neodgovornog Bošnjaka preskupa, a bošnjačka krv prejeftina.

Izvor:preporod.comBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime