Priboj: Ukinuta presuda za zločin u selu Kukurovići

0
7

imagesSrbija – Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Višeg suda u Beogradu kojom je utvrđena odgovornost Vojske Jugoslavije (VJ) za ratni zločin u selu Kukurovići, kod Priboja, počinjen 1993. godine i predmet vratio na ponovno suđenje, saopštio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

Kako je prenio FHP, Apelacioni sud je u obrazloženju presude naveo da nije moguće jasno utvrditi koje su jedinice izvršile napad na Kukuroviće 18. februara 1993. godine, jer se “selo nalazi na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine”, a Tužilaštvo za ratne zločine još vodi pretkrivični postupak i prikuplja podatke o počiniocima.

Apelacioni sud je, kako dodaje FHP u saopštenju, odbacio stanovište Višeg suda da je došlo do prekida zastarjelosti kojim je stanovnicima Kukurovića omogućeno da potražuju štetu od Republike Srbije.

Apelacioni sud je, kako dodaje FHP, stao na stanovište da prekid zastarjelosti može da se uzme u obzir samo kada postoji pravnosnažna krivična presuda, smatrajući da pretkrivični postupak koji vodi Tužilaštvo za ratne zločine “nije dovoljan indikator da je granatiranjem sela izvršeno krivično delo”.

FHP ističe i da je Apelacioni sud ignorisao svjedočenja trojice meštana – očevidaca koji su tokom pretresa govorili o odgovornosti VJ za napad na selo i ubistvo tri mještanina, a da u vezi sa tim nije ponudio nikakvo obrazloženje.

Mještani su svjedočili i o tome kako su pre kritičnog događaja pripadnici Užičkog korpusa svakodnevno maltretirali muslimanske stanovnike Kukurovića, tukli ih i pretili im samo zbog njihove nacionalne pripadnosti.

FHP je u julu 2007. godine pokrenuo sudski postupak za naknadu štete protiv Republike Srbije u ime 20 mještana Kukurovića i od suda tražio da obaveže državu da zbog odgovornosti za napad VJ na selo i prouzrokovane štete isplati odštetu u iznosu od 32,7 miliona dinara.

(danas)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime